MENI
8.1.2013

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma razgovarali sa delegacijom Bundestaga SR Njemačke


Predsjedavajući Mirza Kušljugić i član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Ivanković-Lijanović razgovarali su danas sa delegacijom Bundestaga SR Njemačke, koje su činili poslanici Josip Juratović i Rainer Arnold, te referent Radne grupe za pitanja sigurnosne i odbrambene politike Bundestaga, Axel Schneider.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili mišljenja u vezi ekonomske situacije u BiH, s posebnim naglaskom na donošenje i implementiranje strategija koje se tiču razvoja BiH.

Članovi Komisije su upoznali goste da na nivou BiH nisu donesene razvojne strategije za BiH jer za to nema političke volje, kao i da su ova pitanja u nadležnosti entiteta. Kako su naglasili, kao najvažnije strategije koje treba donijeti u narednom periodu jesu one koje se tiču transporta i energetike, ali mora se imati u vidu da takve razvojne projekte treba posmatrati u regionalnom smislu. Istakli su da će proces evropskih integracija jednostavno natjerati BiH na pokretanje mnogobrojnih projekata kako ona ne bi zaostajala za zemljama regije.

Također, gospodin Kušljugić i Ivanković-Lijanović su rekli i da, s ciljem poboljšanja ekonomskog stanja, BiH treba osigurati uslove za izvoz robe životinjskog i biljnog porijekla u zemlje EU, kao i za razvoj malih i srednjih preduzeća, te činiti dodatne napore na jačanju uloge lokalne zajednice. 

Učesnici su razmijenili mišljenja i u vezi stanja oko izgradnje koridora Vc kroz BiH, te stepena saradnje zemalja članica Srednjoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću