MENI
19.12.2012

Poslanica Predstavničkog doma PSBiH Ismeta Dervoz predstavila preliminarni Izvještaj „Industrijsko naslijeđe u Evropi“


Učestvujući u radu Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), poslanica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz danas je u svojstvu izvjestitelja predstavila preliminarni izvještaj „Industrijsko naslijeđe u Evropi“. Članovi Komiteta izvještaj su jednoglasno podržali i istakli kvalitetan zajednički rad i saradnju eksperata, Sekretarijata VE i izvjestiteljice Dervoz. Inače, finalni prijedlog izvještaja Komitetu će biti predložen za usvajanje na njegovom januarskom zasjedanju a konačno usvajanje u Vijeću Evrope planirano je za mart 2013. godine. Podsjećamo, poslanica Ismeta Dervoz će biti prva izvjestiteljica iz Bosne i Hercegovine od našeg prijema u članstvo Vijeća Evrope 2002. godine.

Mada se na dvodnevnom zasjedanju Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije VE raspravljalo o stanju medijskih sloboda u Evropi, predstavnici medija su iskazali veći interes za drugu temu, raspravu o Rezoluciji 1875 (2012) „Dobro upravljanje i etika u sportu“ uz učešće sadašnjih i bivših funkcionera FIFA sa akcentom na korupciju i gubitak kredibiliteta u ovoj organizaciji. Vodila se i sadržajna razmjena mišljenja o problemima mladih (pristup mladih osnovnim pravima i izazov urgentnih izmjena u sistemima obrazovanja u svjetlu velike nezaposlenosti mladih u Evropi) kojima će se, kako je istaknuto, Komitet još jače posvetiti u narednom periodu.

U svjetlu nedavnih tragičnih događaja u SAD, izuzetno je aktuelna bila i tema „Nasilje u audiovideo medijima i njegove posljedice na djecu i društvo„. U sesiji o ovoj temi učestvovali su brojni eksperti iz oblasti medija, ambasadori pri Vijeću Evrope, UNESCO-u kao i predstavnici EBU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću