MENI
18.12.2012

Okončana 39. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH




Na danas održanoj 39. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojeno je Zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima sa zaključcima u kojima se kaže da Predstavnički dom prihvata 70 revizorskih izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2011. godinu od čega: 61 revizorski izvještaj institucija čije je finansijsko poslovanje ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem“ i „pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta“ i 9 revizorskih izvještaja institucija čije je finansijsko poslovanje ocijenjeno revizorskim „negativnim mišljenjem“, „mišljenjem s rezervom“ i „mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta“. (prilog)

Predstavnički dom obavezuje rukovodstvo 31 institucije BiH, čije je finansijsko poslovanje u 2011. godini ocijenjeno revizorskim „pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta“, na preduzimanje svih potrebnih mjera iz nadležnosti svake institucije posebno, kako bi se izbjegle dalje posljedice problema u poslovanju na koje je revizija skrenula pažnju pri isticanju predmeta u pozitivnom mišljenju, a posebno da materijalnost takvih nalaza revizije eventualno ne preraste u buduće kvalifikacije u narednom izvještaju revizije.

Predstavnički dom usvaja predložene zaključke za devet institucija BiH, sadržane u pojedinačnim komisijskim mišljenjima za svaku instituciju BiH, a čiji su revizorski izvještaji finansijskog poslovanja za 2011. godinu bili predmet detaljne komisijske analize.

Predstavnički dom traži da Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH za čije je finansijske izvještaje i finansijsko poslovanje Ured za reviziju BiH izrazio negativno mišljenje, najkasnije u roku od 60 dana dostave Predstavničkom domu program aktivnosti za provođenje preporuka revizije s detaljnim opisom aktivnosti, rokova, resursa i nosilaca zadataka.

Predstavnički dom traži od Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma da najmanje dva puta godišnje obezbijedi izvještaj o napretku od Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i da ih dostavlja Predstavničkom domu, sve do momenta kada Ured za reviziju ne potvrdi da su ključni problemi u poslovanju ove tri institucije prevaziđeni, a najznačajnije preporuke u potpunosti provedene.

Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da do kraja januara 2013. razmotri revizorske izvještaje za 2011. godinu, uz obavezu sačinjavanja cjelovite informacije o tome i njenog dostavljanja Parlamentarnoj skupštini BiH, u roku ne dužem od 30 dana od datuma razmatranja.

Predstavnički dom zadužuje Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku izradi procedure za zajedničke nabavke, te da preduzme što veći broj zajedničkih nabavki, kako bi se smanjio rizik od ponavljanja istih grešaka na pojedinačnom nivou kod institucija koje obavljaju identične ili istovrsne nabavke (kancelarijski materijal, gorivo i mazivo i druge frekventne istovrsne nabavke). Zajedničke nabavke moraju osigurati konkurentnog zajedničkog dobavljača, kao i uštede u nabavci zbog ukrupnjavanja zahtjeva, te zadržati uslove isporuke od odabranih dobavljača sve do isteka ugovora, a prema cijenama, drugim uslovima i kvalitetu koji je prevagnuo u postupku nabavke u odnosu na druge dobavljače.

Predstavnički dom zadužuje Vijeće ministara BiH da do kraja marta 2013. godine utvrdi programe obuke zaposlenih u institucijama BiH za prioritetne oblasti, odnosno gdje su primjedbe revizije bile najčešće. Prioritetne oblasti su: Donošenje i primjena pravilnika o sistemu internih kontrola, izgradnja sistema internih kontrola; Jačanje nadzora i kontrolnih postupaka kod kategorija rashoda gdje nedostaju sistemska i/ili interna pravila potrošnje; Primjena propisa iz oblasti javnih nabavki; Planiranje budžeta, kontrola nad izvršenjem budžeta.

Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da do kraja januara 2013. sačini i dostavi cjelovitu informaciju o realizaciji zaključaka iz komisijskog Zbirnog mišljenja o revizorskim izvještajima finansijskog poslovanja institucija BiH za 2010. godinu, te posebnu informaciju koja se odnosi na sačinjavanje Plana za izradu nedostajućih propisa, instrukcija i jedinstvenih pravila za budžetske korisnike, s utvrđenim prioritetima, nosiocima obaveza i dinamikom realizacije u obuhvaćenim oblastima, a prema zaključcima Doma od 2.12.2009. i 7.12.2009.

Obavezuje se Vijeće ministara BiH da hitno, a najkasnije u roku od dva mjeseca, propiše svojim aktom ili predloži PSBiH donošenje zakona kojim će se propisati pravila i procedure koji s formalnog aspekta propisuju prava na potrošnju budžetskih sredstava za sljedeće namjene: nabavku automobila i njihovo korištenje, troškove reprezentacije, nabavku kancelarijskog namještaja i opreme, uključujući računarsku opremu, troškove poštanskih, telefonskih i internet usluga i druge najfrekventnije izdatke koji su najčešće predmet i fokus nalaza revizije.

Predstavnički dom traži informaciju od Tužilaštva BiH o preduzetim aktivnostima na utvrđivanju odgovornosti u vezi sa sadržajem revizorskih izvještaja finansijskog poslovanja za 2009. i 2010. godinu za koje je izraženo ''mišljenje s rezervom'' (15, odnosno 17 izvještaja), kao i za 2011. godinu (3 «negativna mišljenja» i 6 «mišljenja s rezervom»), a koje je Ured za reviziju dostavio Tužilaštvu BiH.

Također je usvojen zaključak kojim se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana utvrdi Nacrt zakona o pravima i dužnostima ministara, direktora upravnih organizacija i drugih rukovodećih državnih službenika.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar-juni 2012. godine.

Usvojen je Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi „Višegodišnja kapitalna ulaganja institucija BiH“ sa Mišljenjem komisije i zaključkom kojim PDPSBiH traži od Vijeća ministara BiH i institucija čiji su postupci i procedure obuhvaćeni Izvještajem o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Višegodišnja kapitalna ulaganja institucija BiH“ da u roku od 60 dana sačine program realizacije preporuka revizije, s pregledom aktivnosti, nosiocima zadataka, rokova i resursa potrebnih za realizaciju revizorskih preporuka.

Usvojen je Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi „Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH“.

Usvojen je zahtjev da Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, budu razmatrani po skraćenom postupku.

Usvojen je Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

U prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Bosne i Hercegovine, dok je na naknadno usaglašavanje upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Sa zaključkom komisije je usvojen Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH u 2011. Također je usvojen zaključak da se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i Zakonom o upravi provede postupak imenovanja predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Ureda za razmatranje žalbi, te ustanovi legitimitet i legalitet mandata članova Ureda i eventualno donese odluka o raspisivanju Konkursa i utvrđivanju uslova za članove Ureda za razmatranje žalbi.
Usvojen je Izvještaj o provođenju mjera Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo s BiH 2008. - 2012., Direkcije za evropske integracije BiH.

Na naknadno usaglašavanje je upućen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2011.

Usvojen je Četvrti izvještaj o realizaciji mjera za poboljšanje uslova poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji BiH s Dodatkom Izvještaju. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da izvrši reviziju mjera za poboljšanje uslova poslovanja u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, te u okviru narednog izvještaja sačini pregled mjera čija je realizacija u toku, te da dodatno razradi prijedloge mjera koje će, s ciljem povećanja prihoda, uticati na izradu poboljšanja politika u poljoprivredi, efikasniju kontrolu i pregled uvoznih roba, povećanje vanjskotrgovinske razmjene, a posebno tradicionalnih, bh. prehrambenih proizvoda.

Odbijena je inicijativa poslanika Šefika Džaferovića da se na sjednici Predstavničkog doma razmatra Informacija o izvršenju Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH i Informacija o stanju tržišta rada u BiH kao i zaključak poslanika Šemsudina Mehmedovića koji glasi: „Zadužuje se Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH da svoj rad uskladi sa Zakonom.“

Na sjednici je data saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog). (kraj)

Prilozi:

Na sjednici je data saglasnost za ratifikaciju: 

  1. Sporazuma o finansiranju (Projekat razvoja navodnjavanja) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne razvojne asocijacije;
  2. Sporazuma o zajmu (Dodatno finansiranje za Projekat poboljšanja pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj;
  3. Memoranduma o razumijevanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu „Evropa za građane“;
  4. Amandmana na Sporazum o izmjenama i dopunama Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Bosna i Hercegovina, Projekat cesta (Sarajevska zaobilaznica);
  5. Izmjene br. 1 Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke, potpisanog 22.12.2006. u Sarajevu i 8.1.2007. godine u Luksemburgu – Obnova električne energije II.

Na sjednici su usvojeni Izvještaji Ureda za reviziju institucija o reviziji finansijskog poslovanja za 2011. godinu:

  1. Agencije za osiguranje u BiH;
  2. Agencije za sigurnost hrane BiH;
  3. Agencije za državnu službu BiH;
  4. Agencije za poštanski saobraćaj BiH;
  5. Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH;
  6. Agencije za nadzor nad tržištem BiH;
  7. Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH;
  8. Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH;
  9. Agencije za policijsku podršku;
  10. Agencije za rad i zapošljavanje BiH;
  11. Agencije za statistiku BiH;
  12. Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH;
  13. Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH;
  14. Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja;
  15. Agencije za javne nabavke BiH;
  16. Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH;
  17. Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH;
  18. Agencije za antidopinšku kontrolu BiH;
  19. Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH;
  20. Arhiva BiH;
  21. Centra za uklanjanje mina u BiH;
  22. Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja;
  23. Centralne harmonizacione jedinice MFTBiH;
  24. Centralne izborne komisije u BiH;
  25. Direkcije za evropske integracije BiH;
  26. Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH;
  27. Direkcije za ekonomsko planiranje BiH;
  28. Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH;
  29. Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH;
  30. Državne agencije za istrage i zaštitu BiH;
  31. Fonda za povratak BiH;
  32. Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH;
  33. Granične policije BiH;
  34. Instituta za mjeriteljstvo BiH;
  35. Instituta za akreditiranje BiH;
  36. Instituta za nestala lica BiH;
  37. Instituta za intelektualno vlasništvo BiH;
  38. Instituta za standardizaciju BiH;
  39. Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH;
  40. Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH;
  41. Komisije za koncesije BiH;
  42. Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH;
  43. Konkurencijskog vijeća BiH;
  44. Ministarstva komunikacija i prometa BiH;
  45. Ministarstva pravde BiH;
  46. Ministarstva vanjskih poslova BiH;
  47. Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH;
  48. Ministarstva sigurnosti BiH;
  49. Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH;
  50. Ministarstva finansija i trezora BiH;
  51. Ministarstva civilnih poslova BiH;
  52. Ministarstva odbrane BiH;
  53. Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine;
  54. Odbora državne službe za žalbe BiH;
  55. Parlamentarne skupštine BiH;
  56. Predsjedništva BiH;
  57. Pravobranilaštva BiH;
  58. Regulatorne agencije za komunikacije BiH; Službe za poslove sa strancima;
  59. Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine;
  60. Suda BiH;
  61. Tužilaštva BiH;
  62. Ureda za razmatranje žalbi BiH;
  63. Ureda za veterinarstvo BiH;
  64. Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja;
  65. Ureda za zakonodavstvo BiH;
  66. Ureda koordinatora za reformu javne uprave BiH;
  67. Uprave za indirektno oporezivanje BiH;
  68. Ustavnog suda BiH;
  69. Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću