MENI
18.12.2012

Monitoring misija Vijeća Evrope u Parlamentarnoj skupštini BiH


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić, poslanica u Predstavničkom domu Nermina Zaimović Uzunović i savjetnik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Josip Merdžo razgovarali su danas sa članovima Delegacije Komiteta ministara Vijeća Evrope, Monitoring misije Direktorata za političko savjetovanje.

Tokom razgovora gosti su imali priliku čuti različita mišljenja o aktuelnom političkom trenutku Bosne i Hercegovine a posebna pažnja posvećena je nastojanjima da se implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH. Članovi Misije također su se interesirali za zakonodavni plan Parlamentarne skupštine BiH i način na koji će biti realizirani ključni zakonski projekti neophodni za približavanje naše zemlje Evropskoj uniji.

Po riječima zamjenika direktora Direktorata za političko savjetovnje Daniila Khoshaba, bilo bi dobro prije donošenja nekih važnih zakona koristiti iskustva iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa i razmisliti o traženju savjeta od tijela Vijeća Evrope, prije svega Venecijanske komisije. Na taj način, dodao je on, mogla bi se izbjeći moguća naknadna osporavanja donesenih zakonskih propisa. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću