MENI
11.12.2012

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH u posjeti Saboru Republike Hrvatske


Predsjedavajuća Dušanka Majkić i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Nermina Zaimović – Uzunović i Krunoslav Vrdoljak borave u bilateralnoj posjeti Republici Hrvatskoj.
Predstavnike Zajedničke komisije primili su potpredsjednik Hrvatskog Sabora Tomislav Čuljak te Tomislav Ivić i Josip Đakić, Igor Dragovan i Sandra Petrović predsjednik odnosno članovi Odbora za odbranu kao i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog Sabora Miroslav Tuđman.

Tokom sastanka predstavnika radnih tijela parlamenata dvije države razmjenjena su mišljenja o pitanjima parlamentarnog nadzora u sektoru odbrane i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, naročito sa aspekta kontrole budžetskih izdvajanja u oružanim snagama, nadzora uvoza, izvoza i tranzita naoružanja i vojne opreme, rješavanja pitanja viška personala u oružanim snagama dvije zemlje te borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Predstavnici Zajedničke komisije su, između ostalog, ukratko prezentirali poslanicima Hrvatskog sabora rad Istražne komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za ispitivanje procesa zakonitosti uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te razgovarali i o iskustvima u procesu uništavanja i skladištenja naoružanja i vojne opreme u Republici Hrvatskoj.

Predstavnici odbora razgovarali su i o mogućnosti pokretanja inicijative za buduću saradnju srodnih parlamentarnih odbora zemalja u regionu kako bi se jasno definirali zajednički problemi s kojima se parlamentarna radna tijela koja se bave nadzorom sektora odbrane i sigurnosti susreću u svom radu, te pronašli zajednički modaliteti za njihovo prevladavanje.

Delegacija Zajedničke komisije se susrela i sa poslanicima Hrvatkog Sabora, koji dolaze iz 11. izborne jedinice u Republici Hrvatskoj, Ilijom Filipovićem i Pericom Jelečevićem, tokom kojeg je razgovarano o dosadašnjem radu poslanika iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskom Saboru.

Tokom sutrašnjeg dana predstavnici Zajedničke komisije posjetit će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), koji se nalazi pri Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, a nakon toga i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PN USKOK).
Posjeta institucijama zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske realizira se uz podršku Misije OSCE u BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću