MENI
29.11.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović razgovarao sa političkim direktorom MVP Njemačke


"Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović sastao se danas s političkim direktorom za Zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Ernestom Reichel.

Dr. Čović je detaljno informirao gosp. Reichela o funkcioniranju zakonodavne i izvršene vlasti u BiH, aktuelnoj političkoj situaciji i prilikama, procesu rekonstrukcije vlasti na svim nivoima, privrednim prilikama te reformskim procesima.
U vezi zadataka i pravaca u euroatlantskom integracionom procesu razgovarano je o Mapi puta kao i o sadržaju i zaključcima sa Drugog sastanka Dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, održanog u Sarajevu 27. novembra 2012. godine. Aktivnosti, rješenja i modaliteti implementiranja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci protiv BiH“ u tom procesu su prioritet.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Čović je posebno naglasio kako bez ustavne reforme koja treba osigurati punu jednakopravnost konstitutivnih naroda nije realno očekivati ozbiljnije pomake u euroatlantskim integracionim procesima kao niti normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine.

Zajednička je ocjena da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU i da taj proces nema alternativu. Pri tome su značajni pomoć i podrška Evropske unije ali realiziranje postavljenih zadataka i ciljeva, donošenje odluka kao i odgovornost su na domaćim institucijama vlasti.

Sastanak kojem je prisustvovala i ambasadorica Njemačke u Bosni i Hercegovini Ulrike Maria Knotz bio je i prilika za razmjenu stajališta o međusobnim odnosima Bosne i Hercegovine i Njemačke i pravcima daljnjeg unaprjeđenja istih.
Uz obostrano zadovoljstvo za upriličen susret, iskazana je spremnost za nastavak razgovora i daljnju saradnju" saopćeno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću