MENI
21.11.2012.

У ПСБиХ одржана тематска сједница поводом Међународног дана борбе против насиља над женама


Комисија за остваривање равноправности полова Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, у сарадњи с Агенцијом за равноправност полова БиХ и уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, одржала је данас тематску сједницу поводом 25. новембра , Међународног дана борбе против насиља над женама.

Учесници су, током дискусија, указали на значај организоване борбе против насиља над женама и породичног насиља, те размијенили мишљења у вези Конвенције Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и породичног насиља и Приручника за парламентарце, као алата у њезиној примјени.
Такођер, упознали су се и с анализом кривичнопоправних санкција и препорука из судске праксе на подручју борбе против насиља над женама.

Како је истакнуто на крају, на наредној сједници Комисије ће се расправљати о ефектима вођених расправа, те ће се донијети одређене препоруке које ће се доставити надлежним тијелима с циљем њихових провођења за побољшање стања у подручју о којем је данас говорено.
Између осталих, на сједници је присуствовао Специјалнин извјестилац Савјета Европе о насиљу над женама Mendes Bota те парламентарци са државне и ентитетских нивоа власти, државна и ентитетска комисије за равноправност полова, ентитетски гендер центри, представници и представнице правосуђа, Министарства правде БиХ и Министарства безбједности БиХ, невладиних организација, као и међународних организација. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу