MENI
6.11.2012.

Održan sastanak nadležnih parlamentarnih povjerenstava s izaslanstvom Savjetodavnog komiteta Vijeća Europe za sprovođenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina


Članovi Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku i Privremenog zajedničkog povjerenstva obaju domova PSBiH za provođenje Presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH održali su sastanak s izaslanstvom Savjetodavnog komiteta Vijeća Europe za provođenje Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

Tijekom susreta pažnja je fokusirana na zakonodavni i institucionalni okvir za zaštitu nacionalnih manjina, kao i generalna pitanja jednakosti i nediskriminacije.
Predsjedatelj Privremenog zajedničkog povjerenstva obaju domova za provođenje Presude Sejdić i Finci, Šefik Džaferović je rekao kako je povjerenstvo postiglo suglasnost da promjene Ustava BiH treba vršiti vezano za izbor izaslanika u Domu naroda PSBiH i članove Predsjedništva BiH. „U proceduri su tri skupine amandamana koji trebaju biti usuglašeni, pri čemu smo svjesni obveze Bosne i Hercegovine da Presudu implementira“, istakao je on.

Borjana Krišto je naglasila kako promjena Ustava BiH prije svega predstavlja političko, a tek onda pravno pitanje. „Potrebno je donijeti novi Ustav koji će otkloniti diskriminaciju i prema hrvatskom narodu, a kojim će biti implementirana i Presuda Sejdić – Finci“, rekla je ona.

Krstan Simić se osvrnuo na potrebu otklanjanja diskriminaciju osoba koje su pravo na mirovinu stekle na teritoriji Federacije BiH, a žive na prostoru Republike Srpske. „Ustav BiH stavlja u obvezu Bosni i Hercegovini da poštuje ljudska prava što znači da treba otkloniti uzroke diskriminacije umirovljenika kako je naloženo i Presudom suda za ljudska prava u predmetu Duška Karanovića“, rekao je on.

Predsjedateljica Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku, Aleksandra Pandurević je naglasila kako ne postoji strategija za prebacivanje predmeta sa Suda BiH na niže sudske instance i da se ne provodi strategija za procesuiranje ratnih zločina. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću