MENI
27.4.2023

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović prisustvovali 17. konferenciji Generalnog inspektorata MO BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović danas su u Sarajevu prisustvovali 17. konferenciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane (MO) BiH.

Generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić je u svom uvodnom izlaganju prezentirao težišne aktivnosti u radu u 2022. godini. Naglasio je značaj provođenja osnovnih funkcija Generalnog inspektorata, značaj izgradnje integriteta i borbe protiv korupcije. Posebno je naglasio značaj etike i profesionalizma u radu, te se osvrnuo na saradnju sa parlamentarnim vojnim povjerenikom BiH i Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH.

Tokom konferencije, razgovarano je o tome kako doprinijeti izmjenama i dopunama normativno-pravnog i konceptualnog okvira za rad Generalnog inspektorata MO BiH, te realizaciji aktivnosti iz „Programa reformi BiH“.

Marina Pendeš je u ime Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH pozdravila učesnike 17. konferencije. U svom izlaganju je naglasila da članovi Zajedničke komisije prate rad Generalnog inspektorata jer je to značajan model internog nadzora nad aktivnostima MO i Oružanih snaga (OS) BiH koji podrazumijevaju poštovanje zakona i etičkih vrijednosti. Pozvala je nadležne unutar sistema odbrane da se transparentno razgovara o stanju ljudskih prava u OS BiH, te da se treba suočiti sa problemima i pojavama koje narušavaju međuljudske odnose i ljudska prava u vojnoj organizaciji. Sugerirala je čelnim ljudima sektora odbrane da se se upoznaju detaljnije sa zaključcima, zahtevima i preporukama Zajedničke komisije koje se odnose na unapređenje stanja u OS BiH i MO BiH.

Učesnike konferencije pozdravio je i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

U radu 17. konferencije učestvovali su predstavnici OS BiH sa načelnikom Zajedničkog štaba general-pukovnikom Senadom Mašovićem na čelu, predstavnici Komande EUFOR-a u BiH, NATO Štaba u BiH, Misije OSCE-a u BiH, kao i predstavnici agencija i institucija koje se bave pitanjima zaštite ljudskih prava, borbom protiv korupcije, te jačanjem prava i zakonitosti u radu. (kraj)

 

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću