MENI
28.4.2023

Poslanica u Predstavničkom domu i članica Delegacije PSBiH u PSUzM Rejhana Dervišević učestvovala u Nikoziji na sastanku Odbora za politička pitanja, sigurnost i ljudska prava PSUzM

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i članica Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) Rejhana Dervišević učestvovala je danas na sastanku Odbora za politička pitanja, sigurnost i ljudska prava PSUzM, koji je održan u Nikoziji (Republika Kipar).

Poslanica Dervišević obratila se članovima Odbora u okviru diskusije o značaju energetske sigurnosti, sigurnosti voda i uticaju snabdijevanja energentima i vodom na stabilnost država članica ove međunarodne multilateralne organizacije koja okuplja države članice Evropske unije, zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike, te Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, kao balkanske i mediteranske zemlje.

Dervišević je ocijenila da države članice PSUzM dijele iste probleme kad je riječ o proizvodnji čiste energije, kao i sigurnosti energetskog snabdijevanja. Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina raspolaže veoma značajnim hidropotencijalom, kao i resursima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Upozoravajući na činjenicu da ti potencijali, kao i u većini evropskih država, nisu iskorišteni u dovoljnoj mjeri, Dervišević je naglasila da su investicije u ovoj oblasti potrebne, dobrodošle i isplative, posebno u oblasti korištenja obnovljivih izvora energije. Navela je i činjenicu da naša zemlja, prema ranije provedenim istraživanjima, posjeduje i značajne geotermalne resurse koji se, uz finansijska ulaganja u dodatna istraživanja, također mogu koristiti za proizvodnju čiste energije.

Dervišević je izrazila nadu da će sve države članice euromediteranskog partnerstva razumjeti ozbiljnost situacije i sve snažniji negativni uticaj klimatskih promjena na pitanje energetske stabilnosti i stabilnosti snabdijevanja vodom. S tim u vezi, kazala je kako se raduje budućoj saradnji u okviru PSUzM na ovom i svim drugim aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima, te izazovima s kojima se suočavaju evropske i euromediteranske države. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću