MENI
10.5.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sastao se sa ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić sastao se danas sa ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH Mariom Teresom Lizaranzom Perinat i istaknuo da su Bosna i Hercegovina i Španija dvije prijateljske zemlje sa dobrim bilateralnim odnosima i informisao je o veoma uspješnoj posjeti parlamentu Kraljevine Španije u periodu od 15. do 18. aprila ove godine. Složili su se da je u narednom periodu potrebno još više intenzivirati međusobne posjete na najvišem nivou.

Upoznao je ambasadoricu Perinat s aktuelnom političkom i sigurnosnom situacijom u BiH i istaknuo da glavni vanjskopolitički prioritet BiH ostaju evropske i NATO integracije.
Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio za sveukupnu pomoć i podršku Španije Bosni i Hercegovini.

Ambasadorica se zahvalila za dobrodošlicu i potvrdila kontinuitet dobrih odnosa dvije zemlje. Rekla je da Španija snažno podržava euroatlantske integracije BiH.
Predsjedavajući Zvizdić i ambasadorica Perinat su se saglasili da je u narednom periodu potrebno jačati ekonomsku i međuparlamentarnu saradnju, posebno kroz zajedničke parlamentarne forume i razmjenu državnih službenika radi edukacije i preuzimanja najboljih praksi, te da se u okviru ugovorne saradnje dvije zemlje očekuje što skorije potpisivanje i ratifikacija Sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, te o unapređenju kulturne saradnje, posebno kroz sefardsko naslijeđe u BiH.

S obzirom na to da je Kraljevina Španija učesnik EUFOR Althea misije, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je ostanak misije izuzetno važan za mir i stabilnost u BiH i naglasio značaj dolaska EUFOR trupa u Brčko Distrikt BiH kao ključnu tačku za stabilnost Bosne i Hercegovine.

Razgovarali su i o Konferenciji u povodu Dana parlamentarizma koja će se održati 30. juna ove godine u Leonu, gradu na sjeveru Španije, i kojoj će prisustvovati i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću