MENI
24.5.2023.

Чланови Колегијума Представничког дома ПСБиХ разговарали са представницима Мисије ОЕБС-а/ODIHR-а о Извјештају ОDIHR-а о протеклим Општим изборима у БиХ

Чланови Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) – предсједавајући Представничког дома др Денис Звиздић, замјеник предсједавајућег Маринко Чавара и предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а Сања Вулић у име замјеника предсједавајућег Представничког дома Небојше Радмановића – разговарали су данас са представницима Мисије ОЕБС-а и представницима ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR), који су представили Извјештај о проведеним Општим изборима у БиХ 2. октобра 2022. године са препорукама везаним за унапређење интегритета изборног процеса у БиХ.

Износећи опште оцјене из Извјештаја о проведеним Општим изборима у БиХ 2022. године,  представници ODIHR-а представили су приоритетне препоруке о потреби ревизије законског оквира у складу с ранијим препорукама, уклањању празнина и недосљедности у Изборном закону БиХ, те укључивања садржаја пресуда Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ које се односе на ограничења за кандидовање на изборима по основу етничке припадности. Дио приоритетних препорука, које су представљене на састанку, односе се на финансирање рада ЦИК-а и обезбјеђивање ресурса за запошљавање довољног броја квалификованог особља, на правовремено формирање, непристрасност и професионализам бирачких одбора, као и на активно учешће жена у јавном и политичком животу и институцијама власти на свим нивоима.

На састанку је било ријечи и о другим питањима важним за унапређење интегритета изборног процеса, примјене модерних технологија у процесу мониторинга избора и утврђивању изборних резултата, начину избора чланова бирачких одбора и финансирању политичких партија и изборног процеса.

Чланови Колегијума Представничког дома изнијели су своје примједбе на Извјештај ODIHR-а. Изражена је спремност да се настави с разговорима о измјенама Изборног закона БиХ с циљем унапређења интегритета изборног процеса и уз поштовање уставног уређења земље.

Истакнут је значај испуњавања стручних и на искуству и добрим праксама заснованих препорука за унапређење интегритета изборног процеса у БиХ. Наглашено је да договорене и усвојене измјене Изборног закона БиХ треба да врате повјерење грађана у изборни процес и да гарантују да ће воља грађана на изборима бити поштована и проведена. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу