MENI
30.5.2023

Održana 4. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda

Na 4. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma Naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dato je pozitivno mišljenje i Domu preporučeno davanje saglasnosti za ratifikaciju:

  • Ugovora o grantu (Luka Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant od Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan;
  • Protokola o izmjenama i dopunama Sporazuma o slobodnoj trgovini između država Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) i Bosne i Hercegovine, uključujući protokole o izmjenama i dopunama pratećih bilateralnih sporazuma o poljoprivredi sa Švicarskom Konfederacijom, uključujući Lihtenštajn, Kraljevinom Norveškom i Islandom,
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Bahrein o uslugama u zračnom prijevozu.  

Podržano je i Domu preporučeno donošenje Odluke o izmjeni Odluke o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma razmjenom nota između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj japanskoj pomoći u iznosu od 500 miliona japanskih jena.

Komisija je podržala i Domu preporučila usvajanje sljedećih zaključaka u vezi sa procesom ratifikacije međunarodnih sporazuma:

  1. Zadužuju se Vijeće ministara BiH kao i sva nadležna ministarstva u Vijeću ministara BiH da prilikom pregovaranja i zaključivanja međunarodnih ugovora vode računa da formulacije u tekstu ugovora budu u skladu sa specifičnostima unutrašnjeg ustavnopravnog uređenja Bosne i Hercegovine, posebno s odredbama o podjeli nadležnosti u skladu sa ustavom i zakonima.
  2. Zadužuje se Sekretarijat Predsjedništva BiH, te Ministarstvo vanjskih poslova BiH da prilikom dostavljanja međunarodnih ugovora PSBiH otklone sve nedostatke i propuste koji veoma ozbiljno otežavaju, a nekada i onemogućavaju njihovu prohodnost u PSBiH prilikom davanja saglasnosti za ratifikaciju.
  3. Zaključak dostaviti Predsjedništvu BiH i Sekretarijatu Predsjedništva BiH, Vijeću ministara BiH i Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, te svim ministarstvima u Vijeću ministara BiH.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2021. godinu, u dijelu nadležnosti Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH, i to:

  • Ministarstva vanjskih poslova BiH
  • Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
  • Ministarstva komunikacija i prometa BiH, uključujući upravne organizacije u njihovom sastavu.

Usvojeni su i sljedeći izvještaji institucija BiH:

  • Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj Bosne i Hercegovine za 2022. godinu,
  • Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2022. godini,
  • Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2021. godinu.

Komisija je usvojila Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2022. godinu. K znanju su primljeni Programski izvještai BHRT-a za 2022. godinu, te Programski plan rada i Finansijski plan BHRT-a za 2023. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću