MENI
8.6.2023

Održana Pregledna konferencija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, održana Pregledna konferencija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o temi „Zakonodavni okvir, aktuelno stanje i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti“.

Otvarajući Preglednu konferenciju, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović u svom obraćanju istakao je da je cilj održavanja Konferencije neposredno informisanje članova Zajedničke komisije u razgovoru s predstavnicima institucija iz sektora odbrane i sigurnosti  o pitanjima koja su u nadležnosti Komisije. Ocjenjujući da se sektor odbrane i sigurnosti BiH suočava s brojnim izazovima, Imamović je naglasio da je u proteklom periodu konstatovano da je potrebno dograditi postojeća ili ponuditi nova zakonska rješenja koja će rad policijskih agencija, ministarstava i sektora odbrane i sigurnosti učiniti djelotvornijim, te dodao da je Pregledna konferencija dobra prilika da se započne taj proces.

Učesnicima Pregledne konferencije obratila se i šefica Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH dr. Susan E. Penksa, koja je ocijenila da današnji događaj predstavlja odličan forum za izgradnju povjerenja, razmjenu informacija i podsticanje dijaloga. Podvukla je da Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH ima ključnu ulogu u tome da institucije sigurnosnog sektora služe državi i građanima na efikasan i odgovoran način, poštujući ljudska prava, podržavajući vladavinu zakona i sprečavajući zloupotrebu političke moći. Gospođa Penksa upoznala je učesnike Konferencije s različitim projektima podrške koje provodi Misija OSCE-a u BiH u sektorima odbrane i sigurnosti, te najavila spremnost Misije da nastavi da pruža podršku institucijama BiH, posebno u procesu ažuriranja i modernizacije dokumenta „Sigurnosna politika BiH“.

U okviru panela o sigurnosti, svoje prezentacije stanja u ovom sektoru i aktivnosti ministarstva i policijskih agencija iznijeli su zamjenik ministra sigurnosti BiH Ivica Bošnjak, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum, direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković, načelnik Sektora za operacije Službe za poslove sa strancima BiH Rade Kovač, direktor Agencije za policijsku podršku Miše Ćavar, direktor Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja Radiša Samardžija, te direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje Marko Vujević. U svojim izlaganjima kao najveći izazov ocijenili su nepopunjenost ljudstvom, posebno izražen u Graničnoj policiji BiH, te naglasili sve bolju koordinaciju i saradnju policijskih agencija u BiH, kao i saradnju sa međunarodnim policijskim agencijama, posebno EUROPOL-om, s kojim se, nakon rješavanja dugogodišnjeg problema kontakt – tačke, očekuje uspostavljanje pune operativne saradnje. Rečeno je i to da su usvojene strategije i akcioni planovi za borbu protiv kriminala i korupcije, kao i to da se radi na izradi zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

U okviru drugog panela izlaganja su imali pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić, koji je govorio o uvozu/izvozu naoružanja i vojne opreme, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović i zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emir Dizdarević, koji se osvrnuo na aktivnosti ove institucije u vezi sa rješavanjem problema izgradnje skladišta za odlaganje nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Treći panel Pregledne konferencije bio je posvećen stanju, aktivnostima i izazovima u sektoru odbrane, o čemu su izlaganja imali zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH general pukovnik Senad Mašović, komandant Operativne komande OSBiH general major Radovan Ilić, komandant Komande za podršku OSBiH general major Marko Stojčić i generalni inspektor Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić. Kao glavne izazove u ovom sektoru istakli su nepopunjenost ljudstvom, posebno vojnicima, mala primanja, koja su nakon dužeg perioda povećana za 20 posto, pitanje osiguravanja boljih uslova za život i rad, te nedostatak sredstava za ulaganja i proces modernizacije OSBiH. Uprkos svim ovim izazovima, rečeno je na Preglednoj konferenciji, pripadnici OSBiH izvršavaju postavljene zadatke i ciljeve, poštujući zakon i standarde, posebno prilikom učešća u međunarodnim aktivnostima i mirovnim misijama.

Osim članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, te predstavnika Misije OSCE-a u BiH,Preglednoj konferenciji kao gosti prisustvovali su predstavnici NATO štaba u Sarajevu, Komande EUFOR-a, UNDP-a BiH, RACVIAC-a iz Zagreba, Centra za upravljanje sigurnosnim sektorom – DCAF Ženeva, Centra za evropske sigurnosne studije iz Groningena i Sarajeva, te Evropskog defendološkog centra iz Banjaluke.

Zaključci sa Pregledne konferencije bit će sistematizirani i razmatrani na narednim sjednicama Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, te ponuđeni domovima PSBiH na izjašnjavanje. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću