MENI
12.6.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjedavajući Delegacije PSBiH u IPU dr. Denis Zvizdić i članovi Delegacije Ermina Salkičević – Dizdarević i Mladen Bosić učestvovat će u Marakešu na IPU konferenciji o međuvjerskom dijalogu

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) dr. Denis Zvizdić i članovi Delegacije PSBiH u IPU Ermina Salkičević – Dizdarević i Mladen Bosić učestvovat će na IPU konferenciji o međuvjerskom dijalogu, koja će se od 13. do 15. juna održati u Marakešu (Kraljevina Maroko).

Konferencija, koju zajednički organiziraju IPU i Parlament Kraljevine Maroko, okupit će predsjednike i članove parlamenata, vjerske vođe, predstavnike civilnog društva i druge stručnjake kako bi se uključili u dijalog i razmijenili dobre prakse oko ključnih pitanja koja stoje na putu održivog suživota. Kako su najavili organizatori konferencije, učesnici će tokom rasprave o temi pod nazivom „Radeći zajedno za našu zajedničku budućnost“ istraživati akcione tačke za izgradnju mirnijih i inkluzivnijih društava i razvijati mapu puta za buduće zajedničke akcije.

Tokom trodnevne konferencije parlamentarci, vjerski lideri i predstavnici civilnog društva iz cijelog svijeta učestvovat će u panel raspravama o vladavini prava, te miru i inkluziji. Bit će riječi o promoviranju regionalnog i globalnog mira kroz međuvjerski dijalog, zajedničkom radu parlamenata i vjerskih lidera na promoviranju dijaloga, a bit će razmijenjene informacije i dobre prakse o saradnji parlamenata sa vjerskim zajednicama i organizacijama, te ulozi parlamenata i vjerskih lidera u promociji rodne ravnopravnosti, uloge mladih u društvu i u borbi protiv govora mržnje i podsticanja na nasilje.

Očekuje se da će IPU konferencija u Marakešu završiti usvajanjem Deklaracije na visokom nivou o saradnji parlamenata i vjerskih zajednica u izgradnji mostova prijateljstava između naroda i država, kao i u promociji prava i temeljnih sloboda u funkciji izgradnje pravednijih i kohezivnijih društava. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću