MENI
17.10.2012.

Одржана сједница Уставноправне комисије Представничког дома


На одржаној 29. сједници Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, утврђена је усклађеност с Уставом и правним системом Босне и Херцеговине за Предлог закона о протуминском дјеловању у БиХ, предлагач Савјет министара БиХ.

Утврђена је усклађеност с Уставом и правним системом БиХ и подржана су начела Предлога закона о измјенама и допунама Закона о спорту у Босни и Херцеговини, предлагач посланик Денис Бећировић, Предлога закона о измјенама и допунама Изборног закона Босне и Херцеговине, предлагач посланица Исмета Дервоз, као и Предлога закона о измјенама и допунама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, предлагач Савјет министара БиХ.


Комисија се није изјаснила у вези захтјева за аутентичним тумачењем члана 17. Закона о Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, с нацртом текста измјене и допуне закона. Одлучено је да Агенција, до наредне сједнице Комисије, достави мишљење у вези захтјева за аутентичним тумачењем, како би се чланови Комисије изјаснили о захтјеву.

Закључено је да је норма јасна у вези захтјева за аутентичним тумачењем члана 58. ставак (1) Закона о државној служби у институцијама Босне и Херцеговине, подносилац Министарство комуникација и промета БиХ, јер се ради о практичној примјени Закона.

Расправљајући о закључцима Колегијума Представничког дома с 37. сједнице у вези питања разрјешења чланова Колегијума, закључено је да ово питање није у надлежности Комисије, у складу са чланом 41. Пословника Представничког дома ПСБиХ. Такођер, Комисија сматра да, тумачећи Пословник о раду Представничког дома и Устав Босне и Херцеговине, постоји пословничка могућност за рјешење конкретног случаја који је наведен у закључцима Колегијума с 37. сједнице. Чланови Комисије су закључили и да, уколико Колегијум Представничког дома ПСБиХ сматра потребним да се изврше измјене и допуне Пословника Представничког дома, упути их ад хок комисији које ће ријешити ово питање.
Закључено је да је потребно формирати заједничку комисију оба дома ПСБиХ с циљем рјешења ставова Заједничког колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ у вези с измјена и допуна пословника оба дома ПСБиХ.

Чланови су се упознали са нацртима текстова измјена и допуна Пословника Представничког дома у вези с аутентичним тумачењеме и прочишћеним текстовима закона, те ће коначан став по овом питању донијети на наредној сједници Комисије. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу