MENI
12.7.2023

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Darijana Filipović učestvovat će u New Yorku na Političkom forumu na visokom nivou o održivom razvoju

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Darijana Filipović učestvovat će na Političkom forumu na visokom nivou o održivom razvoju, koji će od 12. do 19. jula biti održan u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Predviđeno je da delegacija Bosne i Hercegovine, u kojoj će, pored poslanice Filipović, biti i predstavnici ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavnici radne grupe Vijeća ministara BiH za realizaciju Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja, te predstavnici entitetskih vlada i Vlade Brčko distrikta BiH, prezentira Dobrovoljni nacionalni izvještaj za 2023. godinu. Ovaj Izvještaj usvojilo je Vijeće ministara BiH i rezultat je procesa tokom kojeg je postignut visok stepen saglasnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Učesnici Foruma, koji se održava u funkciji pripreme za predstojeću 78. sjednicu Generalne skupštine UN-a (od 5. do 19. septembra), kao i za Samit UN-a o ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja (18. i 19. septembar), razmijenit će stavove i mišljenja o temi “Ubrzanje oporavka od pandemije korona virusa (COVID – 19) i puna realizacija Agende za održivi razvoj 2030.”

Tokom Foruma bit će riječi i o naučenim lekcijama iz pandemije COVID – 19, koje mogu da podstaknu brže prevazilaženje kriza i ispunjavanje Agende za održivi razvoj 2030. na svim nivoima. Raspravljat će se i o nekim od ključnih ciljeva iz Agende, poput osiguravanja čiste vode, dostupne i čiste energije i pitanja stvaranja održivih gradova i lokalnih zajednica. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću