MENI
13.7.2023

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH posjetila Vanjskotrgovinsku komoru BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za vanjsku trgovinu i carine i Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Slavko Matić i član Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Šemsudin Dedić posjetili su Vanjskotrgovinsku komoru BiH.

U razgovoru sa rukovodstvom Vanjskotrgovinske komore BiH, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara istakao je značaj djelovanja te institucije i njene saradnje sa PSBiH s ciljem stvaranja boljih uslova poslovanja za sva preduzeća koja doprinose rastu izvoza BiH, kao i jačanju trgovinske razmjene.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković i potpredsjednici Vjekoslav Vuković i Ahmet Egrlić upoznali su članove Delegacije PSBiH sa aktivnostima Komore i njenom značaju kao spone između privrednika i institucija vlasti.

Istakli su da je u domenu ključnih zakona iz oblasti poreza, carina, carinske politike, zaštite potrošača i zelene i cirkularne ekonomije Komora u prethodnom periodu pokrenula 42 inicijative, a inicirano je potpisivanje brojnih međunarodnih trgovinskih sporazuma i sporazuma o investicijama. Također su naglasili da je posebna pažnja u oblasti transporta posvećena pripremi bh. kompanija za ulazak Hrvatske u Schengen zonu, te je pokrenuta inicijativa za eliminisanje ograničenja boravka profesionalnih vozača na teritoriji Evropske unije, kao i inicijativa za izmjene i dopune postojećeg ili potpisivanje novog Sporazuma o graničnim prelazima s Republikom Hrvatskom.

Tokom sastanka, članovi delegacije PSBiH naglasili su potrebu da se u predstojećem periodu uspostavi bolja saradnja PSBiH i njenih radnih tijela sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću