MENI
17.7.2023.

Predsjedateljica Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma Darijana Filipović sudjelovala u New Yorku na Političkom forumu na visokoj razini o realizaciji Ciljeva održivog razvoja

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedateljica Povjerenstva za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH Darijana Filipović sudjelovala je u New Yorku na Političkom forumu na visokoj razini o realizaciji ciljeva održivog razvoja. 

Tijekom Političkog foruma na visokoj razini, koji predstavlja osnovnu platformu Ujedinjenih naroda (UN) za praćenje i reviziju Agende za održivi razvoj 2030., izaslanstvo BiH predstavila je Dobrovoljno nacionalno izvješće o realizaciji ciljeva održivog razvoja za 2023. godinu. Ovo Izvješće usvojilo je Vijeće ministara BiH i rezultat je procesa tijekom kojeg je postignut visok stupanj suglasnosti svih razina vlasti u BiH.

Sudionici Foruma, koji se održava u funkciji pripreme za predstojeću 78. sjednicu Opće skupštine UN-a (od 5. do 19. rujna), kao i za Summit UN-a o ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja (18. i 19. rujan), razmijenili su stavove i mišljenja o temi “Ubrzanje oporavka od pandemije korona virusa (COVID – 19) i puna realizacija Agende za održivi razvoj 2030.”

Sudionici Foruma upoznati su sa sadržajem izvješća glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u kome se upozorava da je realizacija svakog od ciljeva Agende za održivi razvoj 2030. izložena negativnom uticaju pandemije COVID – 19. U izvješću, koji je fokusiran na to kako ostvariti Ciljeve održivog razvoja, glavni tajnik Guterres izdvojio je i dvije sveobuhvatne teme – smanjenje nejednakosti s ciljem da se globalna ekonomija učini održivom i pravednijom, te brzo i trajno smanjenje emisija ugljen – dioksida koje utiču na klimatske promjene. 

Sudionici Foruma raspravljali su i o snažnijem angažmanu na realizaciji nekih od ključnih ciljeva Agende 2030., poput smanjenja siromaštva, financiranja zemalja u razvoju, očuvanja mira i sigurnosti, rodne ravnopravnosti, kao i osiguravanje hrane, čiste vode, dostupne i čiste energije i pitanja stvaranja održivih gradova i lokalnih zajednica. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću