MENI
25.9.2012

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Božo Ljubić razgovarao sa delegacijom Senata Republike Francuske


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Božo Ljubić razgovarao je danas sa delegacijom Senata Republike Francuske predvođene predsjednikom Grupe prijateljstva za Zapadni Balkan, Jean Pierr Michelom i potpredsjednikom Grupe za BiH, Billout Michelom.

Tokom susreta rečeno je da će delegacija poslovnih ljudi iz Francuske ubrzo posjetiti našu zemlju, ali da problem za veće investiranje u BiH predstavljaju birokratske prepreke, činjenica da se zakoni brzo mijenjaju i neusklađeni su sa zakonodavstvom EU.

Dr. Ljubić je naglasio da pored svih problema Bosna i Hercegovina ima svoje prednosti kakve su, između ostalog, bogatstvo resursa i educirana radna snaga. Istakao je da sa druge strane administrativna struktura ne omogućava samoodrživost zemlje.

„Dejtonski mirovni sporazum je kreirao asimetričnu strukturu sa dva entiteta u kojima su u jednom većina Bošnjaci, a u drugom Srbi. Problemi koje imamo posljedica su neriješene pozicije hrvatskog naroda“, rekao je dr. Ljubić i dodao da put BiH prema Evropskoj uniji i preuređenje BiH trebaju biti paralelni procesi, te da je ulazak naše zemlje u EU interes ne samo Bosne i Hercegovine, već i interes Evrope.

Tokom susreta kom je prisustvovao i ambasador Francuske u BiH, Rolland Gilles, dr. Boži Ljubiću je uručena medalja Senata Republike Francuske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću