MENI
20.9.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić razgovarao sa zamjenikom predsjedavajućeg Državne Dume Ruske Federacije


Tokom prvog dana Evropske konferencije predsjednika parlamenata koja se održava u Strazburu, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić, susreo se sa zamjenikom predsjedavajućeg Državne Dume Ruske Federacije Ivanom Melnikovim.
U otvorenom i srdačnom razgovoru, Tadić i Melnikov su razmijenili mišljenja o radu Vijeća Evrope u svijetlu odnosa prema zemljama koje predstavljaju, a posebno se osvrćući na izvještaje koji su posvećeni aktuelnim pitanjima u BiH i Ruskoj Federaciji.

Tadić, je upoznao Melnikova sa problemima provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, a koji se tiču trenda da se ovo pitanje primarno stavi u funkciju ostvarenja interesa dijela konstitutivnih naroda, a tek sekundarno da se njime rješava status nacionalnih manjina. Tadić je pozvao predstavnika ruske Državne dume da Ruska Federacija nastavi pružati podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao dokumentu mira i stabilnosti u BiH. Također, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda upoznao je Melnikova da su podnosioci apelacije Dervo Sejdić i Jakob Finci juče javno prihvatili rješenja koja su radi implementacije presude predložena iz Republike Srpske.

Melnikov je više puta ponovio podršku Rusije Dejtonskom mirovnom sporazumu i potpuno razumijevanje za kompleksnost odnosa u BiH, pozdravljajući dobru saradnju koja postoji između dvije zemlje, a posebno naglasavajući pozitivne odnose sa Republikom Srpskom, te podržao autentičan unutrašnji politički dijalog u BiH radi rješavanja svih aktuelnih pitanja." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću