MENI
17.9.2012

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH razgovarali sa izvjestiocem Odbora za jednakost i nediskriminaciju PS Vijeća Evrope


Predsjedavajući Niko Lozančić, zamjenica predsjedavajućeg Ismeta Dervoz i članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermina Zaimović-Uzunović i Beriz Belkić razgovarali su danas sa izvjestiocem Odbora za jednakost i nediskriminaciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Jeanom Charlesom Gardettom.

Prema riječima članova Komsije, u Bosni i Hercegovini postoje dobre zakonske regulative u vezi ravnopravnosti spolova, ali se javljaju teškoće prilikom njihovog provođenja. Kako su naglasili, da bi uloga žene u političkom životu Bosne i Hercegovine bila značajnija, potrebno je usuglasiti Izborni zakon BiH sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

Također, danas je istaknuto da teška ekonomska i socijalna situacija u BiH rezultira velikim brojem nasilja i zlostavljanja nad ženama i djecom, te posebno treba rješiti probleme u tim oblastima.
Na kraju sastanka, članovi Komisije su poručili kako Bosna i Hercegovina teži uspostavljanju standarda koji će svim ljudima, bez obzira na spol, garantirati jedanaka prava i mogućnosti. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću