MENI
11.9.2012

Član Stalne delegacije PSBiH u PS Vijeća Evrope Saša Magazinović na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju


Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), Saša Magazinović učestvuje na dvodnevnom zasjedanju Komiteta za politička pitanja i demokratiju PS Vijeća Evrope koje se održava u Helsinkiju.

U toku zasjedanja, predsjednik Parlamenta Finske Eero Heinäluoma susreo se sa članovima Komiteta, a nakon njega i ministar vanjskih poslova Finske Erkki Tuomioja sa kojim je organizovana i razmjena mišljenja u vezi najaktuelnijih pitanja koja se vežu za Vijeće Evrope, ali i Evropsku uniju u cjelini. Prisutnim članovima Komiteta obratila se i predsjednica Finske u periodu 2000. - 2012. Tarja Halonen koja je u jednom dijelu svoje karijere također bila članica PSVE.

Posebnu pažnju članovi Komiteta posvetili su raspravi na temu "Za demokratičnije izbore". U rezoluciji koju će u konačnici usvojiti PSVE je naglašeno da i pored toga izborno zakonodavstvo u većini država članica predstavlja dobru bazu za slobodne i fer izbore, kršenje izbornih pravila je ipak prisutno u velikoj mjeri i najčešće se ogleda kroz prijetnje i pritiske i na kandidate i na glasače, nedostatak jednakog tretmana od strane medija, nedovoljno transparentno finansiranje kampanja, kupovinu glasova, neregularnosti pri brojanju glasova, manjak nezavisnosti i neutralnosti izborne administracije, neefikasne procedure u slučaju žalbi na kršenje izbornih pravila.

Ukoliko PS Vijeća Evrope usvoji predloženu rezoluciju države članice će biti pozvane da povedu aktivnosti u pravcu unaprijeđenja demokratičnosti izbora, između ostaloga da maksimalno pojednostave sistem registracije birača, zaštite kandidate i glasače od pritisaka i prijetnji, omoguće efektivno učešće manjina u izbornom procesu, obezbijede jednake uslove za kampanju svim strankama, te da finansiranje kampanja učine što transparentnijim.

Pored navedenog, glavne teme ovog zasjedanja Političkog komiteta su "Izazovi koji nastaju iz trenutne ekonomske i finansijske krize", "Aktivnosti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)", "Porast trgovine drogom iz Afganistana kao prijetnja za evropsku sigurnost", "Odgovor na pojave neonacizma i ksenofobije", "Evaluacija partnerstva za demokratiju sa Palestinskim nacionalnim vijećem", kao i razmatranje teme "Demokratija i ljudska prava u vanjskoj politici država članica Vijeća Evrope".

Sve teme koje je razmatrao Politički komitet će se naći pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope koja će održati plenarnu sjednicu tokom prve sedmice oktobra. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću