MENI
3.9.2012

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope razgovarali sa predstavnicima Delegacije Norveške u PSVE-a


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Milica Marković, Ismeta Dervoz, Nermina Kapetanović, Boško Tomić, Senad Šepić i Krunoslav Vrdoljak razgovarali su danas sa predstavnicima Delegacije Norveške u PSVE-a, koje je predvodila predsjednica Delegacije Karin S. Woldseth.

Tokom razgovora, istaknuto je kako između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, te da treba uložiti dodatne napore za ulaganja privrednika iz Norveške u Bosnu i Hercegovinu. Gosti su upoznati da je jedan od najvećih problema ekonomije i privrede u našoj zemlji velika nezaposlenost, te da kroz različita ulaganja treba težiti poboljšanju stanja u tim područjima, koji bi rezultirali i otvaranjem novih radnih mjesta.

Članovi Delegacije iz Norveške su se interesirali u koja područja je najviše potrebno ulagati, te uvjetima za ulaganja i složenost birokratije u BiH. Prema njihovim riječima, BiH treba težiti stvaranju što povoljnijih uvjeta za ulaganje.
Također, delegacija iz Norveške je izrazila interesovanje i za aktivnosti koje se provode s ciljem što skorijeg članstva BiH u Evropskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO), imajući u vidu trenutnu političku situaciju.

Članovi Stalne delegacije PSBiH u PSVE-a su poručili kako se provode mnoge aktivnosti u vezi članstva u EU i NATO, jer će se time prihvatiti određeni standardi koji će, između ostalog, osigurati nova radna mjesta, zaštitu ljudskih prava i sloboda te ulaganja u obrazovanje mladih. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću