MENI
3.9.2012

Zamjenica predsjedavajuće, Nermina Kapetanović i član Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Halid Genjac razgovarali sa predstavnicima delegacije Norveške u PS Vijeća Evrope


Prva zamjenica predsjedavajuće, Nermina Kapetanović i član Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Halid Genjac razgovarali su danas sa predstavnicima Norveške delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PS VE) koje je predvodila predsjedavajuća delegacije, Karin S. Woldseth.

Osvrnuvši se na pitanje usklađivanja Ustava BiH sa Konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima, Nermina Kapetanović je naglasila kako je ovo pitanje postalo posebno aktuelno nakon donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, kojom je sud utvrdio povredu Konvencije.
„Vijeće Evrope je jasno stavilo do znanja da ustavna reforma predstavlja neizbježnu međunarodno-pravnu obavezu naše zemlje i da će Komitet ministara Vijeća Evrope na narednom zasjedanju provjeriti situaciju u vezi sa provođenjem Presude“, istakla je ona, dok je član komisije, Halid Genjac rekao kako je Bosna i Hercegovina dostigla zavidan nivo ispunjavanja postprijemnih obaveza u Vijeću Evrope, ali su prisutna i tri ključna problema.

„Jedan je što naša zemlja nema ekonomske mogućnosti da ispuni sve obaveze koje preuzima, drugi je složena struktura države i treći problem je političke prirode, kada poštivanje ljudskih prava zahtjeva promjenu Ustava BiH, kao što je slučaj sa implementacijom Presude iz Strazbura“, istakao je on.

Genjac je rekao kako je izražena želja svih političkih faktora da se Presuda implementira, ali da dolazi do razilaženja kada se postavi pitanje na koji način izvršiti ustavnu reformu.
Tokom susreta se razgovaralo i o institutu javne rasprave, mogućnostima nadziranja izvršne vlasti u oblasti zaštite ljudskih prava, sukobu interesa i borbi protiv korupcije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću