MENI
31.8.2012

Održana sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH


Na održanoj 22. sjednici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, zaključeno je da se danas Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i klubovima poslanika u Predstavničkom domu i klubovima naroda u Domu naroda PSBiH upute amandmani na Ustav BiH, u skladu sa presudom Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.
Usvojen je, sa određenim izmjenama i dopunama, Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina BiH u tehničkom mandatu za period januar 2011. – august 2012. godine.

Usvojen je zaključak kojim se Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH predlaže da u Vijeću nacionalnih manjina BiH podrži predstavnike nacionalnih manjina koje je podržala većina udruženja i saveza kojima oni pripadaju, te da u Vijeću nema preraspodjele mandata, već da jedan kandidat u Vijeću raspolaže cijelim mandatom. Također, zaključeno je da, u saradnji za Zajedničkom komisijom, treba pristupiti izradi Zakona o vijećima nacionalnih manjina BiH, kao i izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH i izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću