MENI
27.12.2023

Poslanici i delegati PSBiH održali sastanak sa članovima CIK-a

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održali su danas sastanak sa predsjednikom Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suadom Arnautovićem i članovima CIK-a BiH Vladom Rogićem, Željkom Bakalarom i Jovanom Kalabom na kome su razmijenjene informacije, mišljenja i stavovi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji će biti razmatran na 10. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Sastanak je sazvan na osnovu zaključka usvojenog na 14. redovnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH; kojim se predsjednik i članovi CIK-a BiH pozivaju da organizuju sastanak sa predstavnicima svih političkih stranaka u PSBiH radi predstavljanja prijedloga za izmjene izbornog zakonodavstva i prijedloga za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa (uvođenje novih tehnologija u izborni proces), te prijedloga za unapređenje procesa rješavanja izbornih sporova.

Tokom sastanka, kome su prisustvovali poslanici Predstavničkog doma Jasmin Emrić, Šerif Špago, Safet Kešo, Saša Magazinović, Miroslav Vujičić, Sabina Ćudić, Milan Dunović i Nenad Grković, te delegati Doma naroda Zdenko Ćosić, Džemal Smajić i Zlatko Miletić, članovi CIK-a BiH predstavili su dosadašnje aktivnosti u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva koje se odnose na unapređenje integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Članovi CIK-a kazali su da su, nakon što PSBiH donese odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH, spremni da intenziviraju aktivnosti na uvođenju novih tehnologija kako bi se osigurao sigurniji, efikasniji i vjerodostojniji izborni proces. Također su kazali da su, nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, planirali da u ovoj godini provedu pilot projekat uvođenja novih tehnologija na 165 biračkih mjesta u 10 opština u BiH, koji bi bio proveden na dobrovoljnoj bazi.

Većina učesnika ocijenila je sastanak kao korisnu razmjenu mišljenja, te iskazala potrebu da se unaprijedi komunikacija između PSBiH i CIK-a BiH s ciljem traganja za najboljim rješenjima za unapređenje izbornog procesa. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću