MENI
6.2.2024

Članovi rukovodstva Doma naroda PSBiH održali radni sastanak sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikola Špirić i, u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Marina Pendeš održali su radni sastanak sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini ambasadorom Johannom Sattlerom.

Tokom sastanka razgovarano je o potrebi hitnog djelovanja i usvajanja jednog broja reformskih zakona koji su u proceduri, s ciljem da Bosna i Hercegovina u martu ove godine dobije pozitivnu odluku evropskih institucija o otvaranju pregovora za punopravno članstvo u EU.

Ambasador Sattler naglasio je važnost uloge oba doma PSBiH, te kazao kako je ključno da se u narednih nekoliko sedmica pokaže liderstvo i iskoristi prilika za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. S tim u vezi, upozoreno je i na mogućnost da se nakon marta ove godine promijeni situacija i raspoloženje unutar institucija EU u vezi sa procesom proširenja i da će se na novu priliku za otvaranje pregovora o članstvu u EU morati duže čekati.

Posebno se razgovaralo o potrebi da se do sredine februara usvoji Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kako Bosna i Hercegovina ne bi završila na „sivoj listi“ MONEYVALA, što bi, kako je rečeno, proizvelo značajne štete u privredi i finansijskom sektoru.

Istovremeno, kazano je kako je realno izvodljivo da se u PSBiH do kraja februara usvoji još nekoliko reformskih zakona, posebno prijedlozi zakona o sukobu interesa, o sudovima BiH, o graničnoj kontroli, te o zaštiti ličnih podataka. Također je rečeno kako će zvaničnici EU biti na raspolaganju za rješavanje svih spornih pitanja u vezi sa ovim prijedlozima zakona.

Članovi rukovodstva Doma naroda PSBiH zahvalili su se ambasadoru Sattleru na naporima koje čini kako bi BiH ispunila uvjete za donošenje odluke o otvaranju pregovora sa EU. Također su izrazili svoju opredijeljenost da rade na realizaciji evropske agende kako bi se osiguralo dalje kretanje BiH na evropskom putu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću