MENI
25.2.2024

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE Saša Magazinović u Kijevu razgovarao sa ministrom pravde Ukrajine

I pored ratnih okolnosti Ukrajina predano radi na evropskom putu

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović, u okviru posjete Ukrajini šefova delegacija u PSVE, susreo se u Kijevu sa ministrom pravde Ukrajine Denisom Malyuskom. Ministar Malyuska izrazio je zahvalnost na podršci svim državama članicama Vijeća Evrope čiji su predstavnici došli u Kijev. Akcenat je stavio na načine na koje Rusija izbjegava sankcije, te na pitanje uspostave registra ratne štete. Posebno je naglasio da i u ratnim okolnostima Ministarstvo kao jedan od prioriteta ima evropski put države, te da se u tom pravcu intenzivno radi. Magazinović je izrazio poštovanje energiji koju ministar Malyuska sa svojim timom ulaže kako bi se istovremeno usvajali zakoni neophodni za ratne uvjete, ali i zakoni potrebni za napredak na evropskom putu. 

Magazinović je prisustvovao posebnoj sjednici Parlamenta Ukrajine u povodu obilježavanja druge godišnjice pune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Na ovoj sjednici, uz istaknutu bosanskohercegovačku zastavu, predsjednik Parlamenta Ruslan Stefanchuk posebno se zahvalio na podršci svim prisutnim predstavnicima država, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Na sjednici su se obratili predsjednik Parlamenta Sjeverne Makedonije Jovan Mitreski i premijer Belgije Alexander De Croo.

Magazinović je također učestvovao i na međunarodnoj konferenciji, koju je, povodom obilježavanja druge godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, organizirala  Yalta European Strategy (YES). Konferencija je bila prilika za susret sa bivšim visokim predstavnikom Carlom Bildtom i generalom Wesley Clarkom, sa kojima je Magazinović razgovarao o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji.

Tokom posjete Kijevu, Magazinović je, zajedno sa kolegama iz drugih država, imao priliku obići Ratni muzej, naselja pogođena ruskim napadima na kijevsku regiju, kao i školu u kojoj je odvijanje nastave organizirano na način da je ne remete česte zvučna upozorenja na moguće napade. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću