MENI
28.2.2024

Održana 16. sjednica Predstavničkog doma

Na 16. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predstavnički dom usvojio je zaključak kojim se amandmanska faza za ovaj Prijedlog zakona skraćuje na pet dana.

Dom nije usvojio zahtjev Doma naroda PSBiH, kao predlagača, da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku. Dom nije usvojio ni prijedlog da se ovaj Prijedlog zakona razmatra po skraćenom postupku, pa će ovaj Prijedlog zakona biti razmatran u redovnoj zakonodavnoj proceduri.

Predstavnički dom nije usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma o Prijedlogu zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine u prvom čitanju, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić. Komisija je, u skladu s Poslovnikom, zadužena da izradi novo mišljenje o ovom Prijedlogu zakona.

Dom je usvojio negativno mišljenje Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, kojeg je, po skraćenom postupku i u prvom čitanju, predložilo Vijeće ministara BiH. U skladu s Poslovnikom, ovaj Prijedlog zakona smatra se odbijenim.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je sljedeće poslaničke inicijative:

  • poslaničku inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece „Amber alert“ na teritoriji Bosne i Hercegovine,
  • poslaničku inicijativu Nihada Omerovića prema Vijeću ministara BiH kojom se traži uvođenje automatskog prosljeđivanja SMS poruke za državljane koji putuju van granica Bosne i Hercegovine,
  • modificiranu poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića za obavljanje nezavisne vanjske revizije rada Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i revizije prikupljanja i raspodjele prihoda koje vrši Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju Doma, radi nedostatka entitetske većine, upućene su sljedeće poslaničke inicijative:

  • poslanička inicijativa Šemsudina Mehmedovića kojom se obavezuje šest institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine,
  • poslanička inicijativa Šemsudina Mehmedovića kojom se obavezuju četiri institucije Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Mostaru da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine,
  • poslanička inicijativa Šemsudina Mehmedovića kojom se obavezuje pet institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Republici Srpskoj da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o upravi i Zakonom o državnoj službi.

U vezi s ovim inicijativama, Predstavnički dom usvojio je zaključak kojim poziva sve institucije BiH da osiguraju nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Ustavom BiH.

Predstavnički dom usvojio je Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH - studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH. Uz ovaj izvještaj, Dom je usvojio i sljedeće zaključke:

  • Predstavnički dom PSBiH zahtijeva od Ministarstva komunikacija i prometa BiH da, u roku od 30 dana, Domu dostavi izvještaj o realizaciji preporuka iz Revizije učinka o temi „Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine - studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine;
  • Predstavnički dom PSBiH zadužuje Kolegij Doma da Tužilaštvu BiH uputi Izvještaj o izvršenoj Reviziji učinka o temi „Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine - studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Dom je usvojio i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH. Uz ovaj Izvještaj, Dom je usvojio i sljedeće zaključke:

  • Predstavnički dom PSBiH obavezuje Vijeće ministara BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH da u roku od tri mjeseca, u skladu s preporukama iz Izvještaja o reviziji učinka o temi: 'Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH', unaprijedi Pravilnik o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 34/23);
  • Predstavnički dom PSBiH traži od Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH da nadležnim tijelima i komisijama predloži izmjenu svih podzakonskih akata i pravilnika o korištenju službenih vozila na način da se ukine mogućnost i pravo korištenja službenog vozila od 0 do 24 sata za sve poslanike Predstavničkog doma, bez obzira na to koju funkciju obavljaju u tom Domu, kao i za sekretare, rukovodeće službenike koje imenuje Predstavnički dom.

Predstavnički dom usvojio je i sljedeće izvještaje institucija BiH:

  • Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2023. godinu,
  • Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2023. godinu,
  • Izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2023. godinu i Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2024. godinu,
  • Izvještaj o izdatim i realiziranim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2020. godinu, čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH.

K znanju je primljena Informacija o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inostranstvu za 2024. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo odbrane BiH.

Predstavnički dom dao je saglasnost za ratificiranje:

  • Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj za Projekat izgradnje dionice Nemila – Donja Gračanica na autoputu Koridor 5c (Zenica sjever) (Dodatni zajam) – zajam br. 15218P;
  • Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije za saradnju u oblasti oporezivanja „Fiscalis“. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću