MENI
5.3.2024

U PSBiH održana tematska sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj o poljoprivredi Bosne i Hercegovine

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održana tematska sjednica “Poljoprivreda Bosne i Hercegovine, stanje i izazovi neophodnih reformi” koju je organizirala Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH.

Na tematskoj sjednici, na kojoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, Agencije za sigurnost hrane BiH i Asocijacije poljoprivrednika BiH, razmijenjena su mišljenja predstavnika ovih relevantnih institucija na državnom nivou o stanju u oblasti poljoprivrede, te iznijeti prijedlozi modaliteta i perspektiva razvoja jedne od najvažnijih grana privrede u našoj zemlji.

Kako je rečeno na današnjem skupu, Bosna i Hercegovina ima velike i neiskorištene potencijalie poljoprivredne proizvodnje, koji se, kako je istaknuto, prevashodno ogledaju u povoljnim agroklimatskim uvjetima, velikom broju različitih i autohtonih poljoprivrednih kultura i proizvoda, kvalitetom zemljišta, tradiciji, te znanju i predanom radu domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Učesnici skupa naglasili su činjenicu da, i pored tog velikog poljoprivrednog potencijala, naša država ima trgovinski deficit u robnoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda, koji je, kako je rečeno, odraz cjelokupnog stanja u zemlji, koje se ogleda u nedovoljno razvijenim kapacitetima za preradu poljoprivrednih proizvoda, enormnim cijenama repromaterijala, nafte, sjemena i mineralnih đubriva koji su neophodni za sjetvu, niske proizvodnosti i slabe konkurentnosti domaće proizvodnje na stranom tržištu, problemu uvoza plavog dizela i slabim subvencijama i poticajima, te političkim neslaganjima i neusklađenosti sa zakonskim propisima i poljoprivrednim politikama Evropske unije.

U tom kontekstu, učesnici tematske sjednice govorili su o približavanju Bosne i Hercegovine evropskim poljoprivrednim politikama, te strateškim dokumentima koji su uokvireni u Strategiju ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, koja još nije usvojena, a koja je sačinjena prema standardu novih evropskih politika i kretanja.

Na sjednici je potencirana i potreba saradnje resornih ministarstava na svim nivoima vlasti, kao i značaj adekvatnog korištenja evropskih fondova u okviru podrške Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, sa akcentom na instrument pretpristupne pomoći (IPA), koji uključuje podršku za programe Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj (IPARD).

Na kraju tematske sjednice, usaglašeni su i zaključci, koji će biti sistematizirani na narednim sjednicama Zajedničke komisije i dostavljeni svim nadležnim i relevantnim institucijama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću