MENI
5.3.2024

Delegatkinja u Domu naroda i članica Delegacije PSBiH u PSVE Snježana Novaković - Bursać učestvuje u Parizu na sjednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSVE

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i članica Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Snježana Novaković - Bursać učestvuje u Parizu na sjednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSVE.

Veliko zanimanje članova Komiteta izazvao je izvještaj grčke poslanice Dore Bakoyannis u vezi sa aplikacijom Kosova za članstvo u Vijeću Evrope.

Obraćajući se na sjednici Komiteta po ovoj tački, gospođa Novaković - Bursać istaknula je da, kako je rekla, takozvano Kosovo ne ispunjava uslove za članstvo u Vijeće Evrope, ne samo zato što Kosovo kao nezavisnu državu nisu priznala dva najvažnija politička sistema za evropski kontinent – Ujedinjeni narodi i Evropska unija, a ni Bosna i Hercegovina, nego i zbog toga što aktuelni režim u Prištini, kao ni prethodni, nije pokazao spremnost da provode međunarodne ugovore u pogledu formiranja Zajednice srpskih općina. Kosovske vlasti, rekla je Novaković – Bursać, ne poštuju čak ni domaće presude Ustavnog suda i vlastito zakonodavstvo, uključujući poštivanje osnovnih prava kao što su imovinska prava, posebno kada je riječ o zemljištu manastira Visoki Dečani i o neregularnim eksproprijacijama zemljišta u nekoliko općina na sjeveru Kosova.

Novaković - Bursać je skrenula pažnju na to da izvještaj koji je pripremila grupa pravnika ne sadrži precizne podatke koji se tiču kršenja osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na slobodu kretanja, integritet i sigurnost ljudi. Prema riječima Novaković – Bursać, jedna od tih činjenica, koje se tiču opće sigurnosti, jeste i ta da srpsko stanovništvo na Kosovu, posebno na jugu, živi u getu, bez osnovnog prava na slobodu kretanja. Tokom 2023. godine, kazala je Bursać, na Kosovu i Metohiji je bilo 179 etnički motiviranih napada na pripadnike srpskog naroda, od čega 14 na tjelesni integritet uz upotrebu oružja, noža ili sile, od čega su četiri napada bila na djecu. S tim u vezi, Novaković – Bursać upozorila je na to da, iako se kosovska administracija u raznim dokumentima deklarativno zalaže za poštivanje standarda zaštite ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava, stanje na terenu realno oslikava stvarnu namjeru da se oni ne provode.

Članovi Komiteta raspravljali su i o smrti Alexeia Navalnyog, te o trenutnoj situaciji u Rusiji. Osim toga, prezentirani su izvještaji o situaciji u Bjelorusiji i Iranu, uz akcenat na zaštitu iranskih branilaca ljudskih prava u zemljama članicama Vijeća Evrope.

Na sjednici Komiteta se razgovaralo i o odnosu parlamentarne većine i opozicije u demokratijama, kao i o temi vraćanja grada Famaguste na sjevernom Kipru njegovim zakonitim stanovnicima, a usljed ogromnog vala migracija.  

Tokom sjednice izabrani su i članovi tri potkomiteta, a gospođa Novaković - Bursać je izabrana u članstvo Potkomiteta za Zapadni Balkan.

Naredna sjednica Komiteta, nakon aprilskog redovnog plenarnog zasjedanja PSVE, bit će održana krajem maja u Oslu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću