MENI
6.3.2024

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan održali sastanak sa pomoćnikom sekretara Ministarstva vanjskih poslova Australije

Predsjedavajući Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan Želimir Nešković, zamjenica predsjedavajućeg Grupe prijateljstva Marina Pendeš, te članovi Grupe prijateljstva Ermina Salkičević – Dizdarević, Džemal Smajić i Jasmin Emrić održali su danas sastanak sa pomoćnikom sekretara Ministarstva vanjskih poslova Australije za Istočnu i Jugoistočnu Evropu Geoffom Bowanom.

Na sastanku, na kome je učestvovala i zamjenica nerezidentnog ambasadora Australije za BiH sa sjedištem u Beču Ana Centilmen, zajednički je konstatovano da su bilateralni odnosi dvije zemlje, uspostavljeni prije 31 godinu, dobri i prijateljski, kao i da postoji značajan prostor za njihovo unapređenje.

Učesnici sastanka pozdravili su potpisivanje Sporazuma o socijalnom osiguranju između dvije zemlje, te naglasili da se, u saradnji sa brojnom dijasporom iz BiH, provode i sporazumi u oblasti obrazovanja.

Pomoćnik sekretara Ministarstva vanjskih poslova Australije Geoff Bowan kazao je da Australija podržava evropski put Bosne i Hercegovine i da se raduje mogućnosti da naša zemlja u ovom mjesecu dobije status pregovarača za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU). S tim u vezi, Bowan je ocijenio da će takva odluka institucija EU doprinijeti razvoju ekonomije i privlačenju stranih investicija u BiH i sve zemlje regiona Zapadnog Balkana. S tim u vezi, Bowan je prenio informacije o interesu australijskih kompanija za ulaganje u BiH, prije svega u oblasti rudarstva.

Članovi Grupe prijateljstva ocijenili su da skorašnja posjeta ambasadora Australije za BiH, kao i današnja posjeta predstavljaju potvrdu dobrih odnosa dvije zemlje i želje obje strane da se bilateralni odnosi unaprijede.

Kazali su da prostor za unapređenje saradnje vide u oblastima privrede, posebno turizma, kao i u oblasti namjenske industrije. Naglasili su da BiH u procesu evropskih integracija intenzivno radi na stvaranju preduslova za veća strana ulaganja u oblastima digitalizacije, zelene agende i transporta, s ciljem jačanja regionalne saradnje i ulaska na jedinstveno evropsko tržište.

Članovi Grupe prijateljstva izrazili su interes i za jačanje međuparlamentarne saradnje. S tim u vezi, uputili su poziv članovima oba doma Parlamenta Australije da posjete Bosnu i Hercegovinu. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću