MENI
7.3.2024

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana proširena tematska sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnost spolova pod nazivom „Društveno-ekonomska pitanja osnaživanja žena za učešće u donošenju odluka u Bosni i Hercegovini”

Povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, danas je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) održana proširena tematska sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnost spolova Predstavničkog doma PSBiH pod nazivom „Društveno-ekonomska pitanja osnaživanja žena za učešće u donošenju odluka u Bosni i Hercegovini”, koja je organizirana u saradnji saAgencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ambasadom Kraljevine Švedske u BiH, Uredom rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda (UN) u BiH i Misijom OSCE-a u BiH.

U svom uvodnom izlaganju zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mia Karamehić – Abazović kazala je kako je cilj tematskih konferencija koje, povodom Međunarodnog dana žena, duži niz godina organizira Komisija, podizanje svijesti i skretanje pažnje javnosti na različite teme iz područja ostvarivanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena.

Karamehić – Abazović podsjetila je na to da su tematske sjednice uglavnom pratile teme godišnjih sjednica UN-ove Komisije za status žena, te naglasila da je jedna od tema današnjih panel – diskusija također direktno vezana sa ovogodišnjom globalnom temom UN-ove Komisije, dok je druga, ona koja se odnosi na osiguravanje učešća većeg broja žena u donošenju odluka, odabrana u izbornoj godini u BiH.

U osvrtu na temu o ekonomiji brige i ekonomskom osnaživanju žena, Karamehić – Abazović upozorila je na činjenicu da žene ne rade jedan, već i mnogo drugih poslova, posebno u porodici, te naglasila da taj rad nije prepoznat, niti kvalificiran u našem društvu. Prema riječima Karamehić – Abazović, žene nisu njegovateljice i ovo društvo im duguje to da takav rad, koji nije njihova obaveza zato što su žene, prepoznamo, zakonski priznamo i vrednujemo.

U vezi s temom osiguravanja većeg broja žena u donošenju odluka, Karamehić – Abazović iznijela je podatak da je na posljednjim lokalnim izborima svega šest žena u BiH izabrano na načelnička i gradonačelnička mjesta, te kazala kako taj trend zabrinjavajuće opada.

Prema riječima zamjenice predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Karamehić – Abazović, Komisija se u toku prošle godine prioritetno bavila i nastavit će se baviti pitanjem prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Podsjetila je i na činjenicu da je PSBiH usvojila Rezoluciju o sprečavanju svih oblika nasilja prema i nad ženama, kojom se oštro osuđuje svaki oblik nasilja i uznemiravanja žena, te apelira na nadležna pravosudna tijela da poduzmu hitne mjere kako bi takvi slučajevi bili procesuirani.

U svom izlaganju Karamehić – Abazović osvrnula se i na Preporuke GREVIO komiteta i Komiteta zemalja ugovornih strana Istanbulske konvencije za unapređenje provođenja Istanbulske konvencije, koje je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova dobila krajem 2022. godine, te ih, u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dostavila vladama i skupštinama/parlamentima entiteta, kantona i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, kazala je Karamehić – Abazović, Komisija je, s ciljem provođenja ovih preporuka, uspostavljanja koordinacije i saradnje svih resornih institucija i ustanova, te izrade i usvajanja Akcionog plana za provedbu preporuka Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope, razmatrala GREVIO izvještaj i predložila zaključke koji su usvojeni u oba doma PSBiH.

Zaključujući uvodno izlaganje, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mia Karamehić – Abazović zahvalila je prisutnima na dolasku i učešću na tematskoj sjednici, te iskoristila priliku da svim damama, u ime Komisije i u svoje ime, čestita Međunarodni dan žena.

Učesnicima proširene tematske sjednice prigodnim govorima obratili su se i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlöf, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald, te šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler.

Na sjednici je, u okviru dva tematska panela, diskutirano o ekonomiji brige i ekonomskom osnaživanju žena kao pretpostavkama razvoja, te, u kontekstu predstojećih lokalnih izbora u našoj zemlji,o tome kako osigurati učešće većeg broja žena u donošenju odluka.

Na kraju tematske sjednice, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostavrivanje ravnopravnost spolova Predstavničkog doma PSBiH Rejhana Dervišević prezentirala je zaključke sa osnovnim akcentima iz današnje diskusije. Zaključci će biti sistematizirani i dostavljeni svim nadležnim i relevantnim institucijama u BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću