MENI
13.3.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara sastao se u Rimu s predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara sastao se u Rimu s predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom, s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i nastavku evropskog puta naše zemlje.

Predsjedavajući Čavara i predsjednik Fontana zajednički su, tokom susreta, pozdravili najnoviji izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini i preporuku Vijeću Evropske unije (EU) o otvaranju prisutpnih pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u EU. Sagovornici su se složili da će pozitivna odluka Vijeća EU značiti snažan poticaj za nastavak reformskog procesa i daljnje iskorake BiH na njenom evropskom putu.

Predsjedavajući Čavara srdačno se zahvalio predsjedniku Fontani na snažnoj podršci koju Italija pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija. S tim u vezi, Čavara je posebno pomenuo činjenicu da se Italija, kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, pridružila skupini država članica Evropske unije (EU) koje su se javno založile za otvaranje pristupnih pregovora za punopravno članstvo naše zemlje u EU.

Pozdravljajući učinjeni napredak u BiH, posebno u pogledu usvajanja zakona čiji je cilj sprečavanje ilegalnih migracija, trgovine ljudima, zaštita granice i saradnja sa evropskim institucijama, te sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzo Fontana ocijenio je da će novi iskorak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u EU značiti dodatnu stabilnost regiona, kao i stabilnost EU u cjelini. S tim u vezi, predsjednik Fontana izrazio je uvjerenje da će pregovarački status potaknuti brojne strane investitore, posebno iz Italije, da nastave da ulažu u BiH.

Tokom susreta razgovaralo se i o brojnim mogućnostima poboljšanja bilateralne saradnje dvije prijateljske države na planu ekonomije i turizma kao ekonomske grane koja se u BiH snažno razvija.

Također se razgovaralo i o unapređenju međuparlamentarne saradnje i održavanju kontakata na najvišem nivou. U tom kontekstu, predsjedavajući Čavara pozvao je predsjednika Fontanu da službeno posjeti Bosnu i Hercegovinu." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću