MENI
13.3.2024

U Evropskom parlamentu u Strazburu počela 4. sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta

Razmjenom stavova i mišljenja o stanju odnosa između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine, danas je u Evropskom parlamentu u Strazburu počela 4. sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Evropskog parlamenta (POSP), u čijem radu učestvuju predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u POSP-u Snježana Novaković – Bursać, zamjenica predsjedavajuće Mia Karamehić – Abazović, te članovi Dženan Đonlagić, Radovan Kovačević, Saša Magazinović, Denijal Tulumović i Milan Petković.

Sjednica POSP-a počela je uvodnim izlaganjima ambasadora BiH u EU Obrada Kesića, vršiteljice dužnosti šefa jedinice za BiH i Kosovo u Evropskoj komisiji Barbare Jésus – Gimeno i šefice Odjela za Jugoistočnu Evropu/Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Else Fenet.

U ovim izlaganjima, kao i u obraćanjima poslanika PSBiH i Evropskog parlamenta pozdravljen je veliki napredak koji je BiH napravila na evropskom putu u posljednjih godinu dana, kao i činjenica da je Evropska komisija prepoznala napore BiH i preduzete reformske korake, te proporučila Vijeću EU da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora o članstvu BiH u EU.

U iskrenim i sadržajnim diskusijama, u kojima su učestvovali svi prisutni članovi POSP-a iz BiH, kao i većina članova POSP-a iz Evropskog parlamenta, upozoreno je na činjenicu da proces evropskih integracija treba da bude vlasništvo građana i institucija BiH na svim nivoima. Također je ocijenjeno da je pozitivna preporuka Evropske komisije u skladu s ostvarenim napretkom, koji je, kako je rečeno, rezultat teških kompromisa i konsenzusa svih političkih snaga u BiH oko pune podrške procesu evropskih integracija BiH. Zajednički je izraženo uvjerenje da će pozitivna odluka Vijeća EU predstavljati važnu poruku i podsticaj i za BiH i za sve druge države regiona Zapadnog Balkana da preuzmu odgovornost za nastavak evropskog puta i provođenje reformi u skladu sa evropskim standardima.

Zvaničnici EU također su kazali kako se od BiH očekuje dodatni napredak, a od EU preduzimanje sljedećih faza – usvajanje pregovaračkog okvira i izrada analitičkog pregleda zakonodavstva u BiH. Također su kazali da su institucije EU spremne da budu partneri našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu u EU, kao i da pruže svu neophodnu tehničku podršku i ekspertizu u tom procesu. Istovremeno su najavili i značajnu ekonomsku i finansijsku pomoć BiH, kako u okviru instrumenta IPA III pretpristupne pomoći, tako i u okviru najavljenog Plana rasta za sve zemlje Zapadnog Balkana u procesu proširenja.

Drugog dana sjednice POSP-a u Strazburu razgovarat će se o stanju ispunjenosti 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te o osam koraka navedenih u preporuci Evropske komisije za status kandidata iz oktobra 2022. godine, uzimajući u obzir sastanak Vijeća EU 21. i 22. marta 2024. godine.

Dnevnim redom sjednice predviđena je i rasprava o slobodi medija i dezinformacijama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću