MENI
21.3.2024

Poslanica u Predstavničkom domu Rejhana Dervišević učestvovala u Atini na WPL Samitu žena političkih lidera

Obraćanjem predstavnika državnih delegacija, u Atini je danas završen dvodnevni Samit žena političkih lidera (WPL Summit), u čijem radu je učestvovala poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Rejhana Dervišević.

Globalni skup u Atini okupio je oko 300 izabranih i imenovanih visokih zvaničnica iz više od 130 zemalja svijeta, koje su, pod motom „Zastupljenost je važna“ (Representation Matters), diskutovale o najvažnijim izazovima s kojima se demokratija i žene u politici suočavaju.

Učesnice Samita razmijenile su mišljenja i stavove o potrebi i pozitivnim efektima veće zastupljenosti žena u politici, o liderstvu u 21. vijeku, o načinima i metodama borbe protiv nasilja nad ženama u politici, kao i o izazovima korištenja vještačke inteligencije u demokratskim društvima.

Izražavajući, u svom završnom obraćanju, zadovoljstvo što o temi stanja demokratije govori u Atini kao kolijevci demokratije, poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Rejhana Dervišević upozorila je na to da ljudi danas gube povjerenje u demokratiju jer, kako je kazala, savremene demokratske institucije nisu uspjele riješiti neke od velikih kriza našeg vremena.

Prema ocjeni poslanice Dervišević, porast populizma, zloupotreba izbornih procesa, politizacija pravosudnih institucija, mediji koji nisu slobodni, pojedinci u vlasti koji nisu demokratski orijentisani, te pasivno građanstvo predstavljaju neke od najvidljivijih prepreka razvoju demokratskih institucija i ruše demokratske norme.

Istovremeno, kazala je Dervišević, najveća opasnost od gubitka povjerenja u demokratiju i demokratske institucije jeste trend formiranja populističkih vlada, kao odgovor građana na nezadovoljstvo demokratski izabranim vladama.

Naglašavajući kako bi odgovor na eroziju demokratije trebalo da počne od svakog od nas, Dervišević je poručila kako iskren, javan i transparentan odgovor svakog čovjeka treba da počne masovnom i odlučnom kampanjom za borbu protiv dezinformacija, straha i netrpeljivosti.

„Treba da budemo pošteniji, hrabriji, odlučniji u borbi za vladavinu prava, a odgovorna vlast mora da čuje glas naroda jer će se, u suprotnom, otuđiti, postati sama sebi svrha, učvstiti nezdovoljstvo i izgubiti svaki demokratski legitimitet. Zato nam je potreban iskren dijalog i slušanje glasa naroda, što je svakako jedna od osnovnih premisa demokratije“, zaključila je poslanica Dervišević u svom obraćanju učesnicima Samita žena političkih lidera u Atini.

Tokom Samita, specijalna WPL nagrada (WPL Trailblazer Awards) uručena je visokoj pokroviteljici ovog globalnog događaja, predsjednici Republike Grčke Katerini Sakellaropoulou. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću