MENI
22.3.2024

Održana 17. sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH

Na 17. sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH, koja je danas održana u Prnjavoru, analizirani su problemi i preporuke za adekvatno ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH. Dogovoreno je da će u narednom periodu Vijeće nacionalnih manjina BiH održati tematsku sjednicu, sa koje će prijedlozi za izmjene i dopune Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH biti upućeni nadležnim institucijama.

Izvršena je i analiza problema i preporuka za adekvatno ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Izbornom zakonu BiH. Vijeće nacionalnih manjina BiH svoje prijedloge za izmjene Izbornog zakona BiH uputiće Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH), Zajedničkoj komisiji za ljudska prava PSBiH i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH razgovarali su i o temama Prve konferencije nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, koja će biti održana u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misijom OSCE-a u BiH.

Sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH prisustvovali su i predsjednik Skupštine Grada Prnjavora Željko Simić i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH prisustvovali su danas u Prnjavoru Festivalu nacionalnih manjina „Mala Evropa“, tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji koja promoviše djelovanje brojnih udruženja nacionalnih manjina u Gradu Prnjavoru. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću