MENI
26.3.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajući Delegacije PSBiH u IPU dr. Denis Zvizdić učestvuje u Ženevi na 148. skupštini IPU

"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) dr. Denis Zvizdić učestvuje u radu 148. skupštine IPU, koja se održava u Ženevi.

Obraćajući se prisutnima tokom generalne debate pod nazivom “Gradnja mostova za mir i razumijevanje” dr. Zvizdić je rekao da dolazi iz multietničke i multikonfesionalne zemlje Bosne i Hercegovine u kojoj pripadnici monoteističkih religija vijekovima žive jedni s drugima. Istaknuo je da Sarajevo često nazivaju “Jeruzalemom Evrope” jer se u krugu od samo nekoliko stotina metara nalaze džamije, katedrale, crkve i sinagoge izgrađene prije više stotina godina. “Stanovništvo Bosne i Hercegovine je vrlo raznoliko, a čine ga muslimani, katolici, pravoslavci, Jevreji i ostali. Vjerujem da je religijska raznolikost u jednom društvu prednost, a ne nedostatak. Svako će dijete biti bogatije i tolerantnije ako odrasta u okruženju vjerskih i kulturnih razlika. To je nešto što ćemo nastojati sačuvati imajući u vidu da su multietničnost i suživot istinski kodovi Bosne i Hercegovine”, rekao je Zvizdić tokom obraćanja prisutnima i dodao da su, nažalost, prije trideset godina Bosna i Hercegovina i veliki dio regiona Zapadnog Balkana bili suočeni s razornim ratom izazvanim u slučaju BiH vanjskom agresijom, koji je uzrokovao gubitak stotina hiljada ljudskih života i koji je razorio gradove, domove, infrastrukturu i ekonomiju, a kulminirao je planiranim i počinjenim genocidom u Srebrenici. 

“Zbog prethodno kazanog mi najbolje znamo kolika je važnost mira kao centralne teme ovoga zasjedanja, i da je izgradnja mostova za mir i međusobno razumijevanje najvažniji zadatak i cilj svake vlade i svakog parlamenta. Jer bez dugoročnog mira i stabilnosti nema napretka i razvoja“, naglasio je Zvizdić. 

Rekao je da u 21. vijeku, u kojem živimo, svjedočimo geopolitičkim izazovima koji će dovesti do uspostave novog svjetskog poretka koji će zahtijevati koherentnu strategiju i harmonizaciju različitih nacionalnih i regionalnih poredaka, ali unutar dogovorenih pravila, načela i ciljeva, kao i zajednički definirana ograničenja u načinima i modelima djelovanja. Rekao je da Bosna i Hercegovina želi biti partner i učesnik u svim akcijama za mir i saradnju baziranu na normama međunarodnog prava i poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih i nezavisnih država. 

“Imajući to na umu, zadovoljstvo mi je obavijestiti vas da je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine prije više od mjesec dana u Sarajevu bila domaćin značajne međunarodne konferencije pod nazivom „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“, s preko 400 učesnika iz cijelog svijeta. IPU je također imao svoje predstavnike na ovoj Konferenciji na kojoj su se okupili članovi parlamenata i vjerski lideri svih vjerskih zajednica kako bi zajednički prenijeli poruke međusobnog razumijevanja, suživota i tolerancije. Kao završni zaključak Konferencije usvojili smo Sarajevsku deklaraciju, vrlo važan dokument koji sadrži i objedinjuje ove univerzalne poruke.” naglasio je tokom obraćanja prisutnima.

Na kraju obraćanja spomenuo je i izuzetno važan događaj za državu Bosnu i Hercegovinu i rekao:

„U vezi sa jednim od naša dva glavna vanjskopolitička prioriteta, a to je članstvo u Evropskoj uniji (EU), čast mi je obavijestiti vas da je Evropsko vijeće prije nekoliko dana odlučilo otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom za punopravno članstvo u EU. To znači da je moja zemlja sada postavljena na bespovratne tračnice koje vode ka punopravnom članstvu u EU, da u potpunosti dijelimo vrijednosti demokracije i mira, te da smo usklađeni sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. 

Ovo je historijski korak naprijed za sve građane moje zemlje prema trajnom miru i prosperitetu. 

To je, između ostalog, rezultat dobrog i kvalitetnog parlamentarnog rada i diplomatije. 

Nastavit ćemo raditi na osiguranju mira i sigurnog okruženja za sve građane BiH i čitavog regiona Zapadnog Balkana jer u današnjim izazovnim vremenima ne trebamo sukob civilizacija, već dijalog civilizacija“, rekao je dr. Zvizdić i izrazio nadu da će jedna od narednih konferencija IPU biti organizirana u Sarajevu. (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

Videozapis obraćanja zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u IPU dr. Denisa Zvizdića na 148. skupštini IPU-a možete pogledati ovdje


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću