MENI
12.4.2024

Članovi Delegacije PSBiH u PSVE učestvovat će na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović, Snježana Novaković – Bursać, Sabina Ćudić i Branislav Borenović učestvovat će na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, koje će se od 15. do 19. aprila održati u Strazburu.

Kako je najavljeno, bit će obavljena rasprava i glasanje o zahtjevu Kosova za članstvo u Vijeću Evrope, na osnovu mišljenja izvjestiteljke Dore Bakoyannis.

Tokom proljetnog zasjedanja PSVE bit će razmotreni i izvještaji o poštivanju obaveza Albanije proisteklih iz članstva u Vijeću Evrope, o podršci obnovi Ukrajine, o strategiji Vijeća Evrope za borbu protiv klimatskih promjena, o slobodi izražavanja i okupljanja LGBTI lica u Evropi, te o zaštiti djece od nasilja na internetu.

Najavljeno je i usvajanje Okvirne konvencije o vještačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona.

Predviđeno je da se članovima PSVE obrate potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Moldavije Mihail Popşoi, te NJ. V. princ Alois od Liechtensteina. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću