MENI
8.5.2024

Članovi Grupe prijateljstva za Srednju i Istočnu Evropu PSBiH razgovarali sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Armenije

Predsjedavajući Grupe prijateljstva za Srednju i Istočnu Evropu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović i član Grupe prijateljstva Amor Mašović razgovarali su danas sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Armenije Paruyrom Hovhannisyanom.

Tokom otvorenog razgovora obostrano su istaknuti dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje, te ocijenjeno da postoji značajan prostor ze unapređenje saradnje u mnogim segmentima, a posebno u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma, izgradnje infrastrukture, energetike, te u područjima visoke tehnologije.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili informacije o aktuelnom političkom trenutku u kome se nalaze dvije zemlje, kao i o reformskim procesima i geopolitičkim izazovima. Govorili su o opredijeljenosti Bosne i Hercegovine i Republike Armenije za ulazak u Evropsku uniju, te o važnosti jačanja demokratskih institucija i snažnije borbe protiv korupcije.

Zajednički je ocijenjeno da mir i izgradnja stabilnosti trebaju biti ključni prioriteti i strateški cilj obje države, a da se politička neslaganja, kako na unutarnjem  planu, tako i sa susjednim zemljama, isključivo trebaju rješavati konstruktivnim dijalogom i kompromisom.

Učesnici sastanka složili su se i oko toga da međuparlamentarna saradnja može biti temelj šire saradnje između dvije države, te da u budućnosti treba raditi na intenziviranju saradnje radnih tijela parlamenata.

Današnjem sastanku prisustvovao je i nerezidentni ambasador Republike Armenije za BiH sa sjedištem u Pragu Ashot Hovakimian. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću