MENI
13.6.2024

Članovi Grupe prijateljstva za susjedne zemlje PSBiH održali sastanak sa članovima Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije

Članovi Grupe prijateljstva za susjedne zemlje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mia Karamehić – Abazović i Slavko Matić i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, u ime predsjedavajućeg Grupe prijateljstva dr. Dragana Čovića, održali su sastanak sa članovima Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije, koje je predvodio predsjedavajući tog Odbora Predrag Baković.

Tokom razgovora konstatirano je da dvije zemlje imaju prijateljske odnose, kojima doprinosi dobra dinamika institucionalnih kontakata na najvišem nivou. Gosti iz Slovenije upoznali su kolege iz PSBiH o tome da je Grupa prijateljstva Državnog zbora za Bosnu i Hercegovinu najbrojnija u slovenačkom Parlamentu, kao i da vlada veliko interesovanje poslanika za uključivanje u tu Grupu prijateljstva. S tim u vezi, naglasili su da je potrebno jačati međuparlamentarnu saradnju, kako kroz susrete članova parlamentarnih grupa prijateljstva, tako i kroz kontakte srodnih parlamentarnih tijela.

Istaknuli su da je Slovenija pružila snažnu podršku procesu proširenja i evropskih integracija BiH, te da je bila jedan od ključnih zagovornika donošenja odluke o kandidatskom statusu BiH, kao i odluke evropskih institucija da odobre početak pristupnih pregovora BiH sa Evropskom unijom (EU). Najavljujući nastavak podrške BiH, kao i mogućnosti pružanja tehničke i ekspertske podrške tokom svih faza pregovaračkog procesa, slovenački parlamentarci rekli su da su posebno zainteresirani za potpisivanje ugovora o saradnji BiH i FRONTEX-a u cilju zaštite granica od ilegalnih migracija, trgovine ljudima i prekograničnog kriminala.

Ocijenili su da ovako dobri odnosi dvije države otvaraju ogromne mogućnosti razvoja privredne saradnje, kao i saradnje na svim drugim poljima, od obrazovanja i kulture, do sporta. Kazali su da sve veći broj slovenačkih preduzeća zainteresiran da investira u BiH i ocijenili da će taj interes rasti sa svakim pozitivnim iskorakom koji naša zemlja napravi u procesu evropskih integracija.

Upućujući zahvalnost kolegama iz Slovenije na podršci BiH u procesu evropskih i euroatlantskih integracija, članovi Grupe prijateljstva za susjedne zemlje PSBiH kazali su da današnji sastanak vide kao snažan podsticaj dalje međuparlamentarne saradnje, kao i saradnje na ekonomskom planu.

S tim u vezi, naglasili su mogućnosti saradnje u oblasti zelene energetske tranzicije, ističući pri tom velike potencijale koje BiH ima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Također je pomenuta saradnja u oblasti turizma, prije sve banjskog, kao i saradnja na planu održavanja vodnih resursa. Preporučeno je da srodna parlamentarna tijela u oblasti energetike i zelene tranzicije odmah stupe u kontakt s ciljem da slovenačka strana prenese svoja iskustva i dobre prakse u ovoj oblasti.

Tokom razgovora obje strane istaknule su značajne prednosti parlamentarne diplomatije, koja, kako je rečeno, može otvoriti mnoga vrata u jačanju saradnje BiH i Slovenije, ali i regionalne saradnje, koja, ocijenjeno je, predstavlja odličnu pripremu država kandidata za punopravno članstvo u EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću