MENI
20.6.2024

Članovi Delegacije PSBiH u PSSEECP učestvuju u Skoplju na 11. plenarnom zasjedanju PSSEECP

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Džemal Smajić i članovi Delegacije Nermin Mandra i Nenad Grković učestvuju na 11. plenarnom zasjedanju PSSEECP-a, koje se održava u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija.

Članovi Delegacije PSBiH učestvovali su na sjednicama tri generalna komiteta PSSEECP – za privredu, energetiku i infrastrukturu; za pravosuđe, unutrašnje poslove i saradnju u oblasti sigurnosti i za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, koja su održana uoči današnjeg plenarnog zasjedanja PSSEECP. 

Članovi parlamentarne dimenzije ove regionalne incijative raspravljaju o jačanju regionalne saradnje i promovisanju ekonomskog razvoja u svjetlu implementacije dokumenta Strategija Jugoistočne Evrope 2030. Organizatori su predvidjeli da se poseban fokus u raspravi stavi na unapređenje prve dimenzije Strategije koja nosi naziv „Prosperitet regiona Jugoistočna Evropa“.

Očekuje se da će parlamentarci iz zemalja Jugoistočne Evrope na sjednici u Skoplju kroz završne dokumente potvrditi važnu ulogu PSSEECP, koja se zasniva na principima regionalne odgovornosti i međusobnog uvažavanja, kao i jačanja saradnje između parlamenata u regionu, posebno u procesu evropskih integracija zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću