MENI
14.6.2012

Zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić i Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović na Prvom svjetskom samitu zakonodavaca


Nadzor, odnosno prepoznavanje uloge zakonodavaca u nadgledanju i provjeravanju rada vlada, te zakonodavstvo - prepoznavanje uloge zakonodavaca u izradi i donošenju zakona, osnovne su teme Prvog svjetskog samita zakonodavaca koji se od 15. do 17. juna održava u Rio de Žaneiru.

Prvog dana samita, u petak 15. juna održat će se Uvodna sesija sa glavnom temom : "Potreba za posvećenošću zakonodavnim procesima" dok su ključne plenarne sesije drugog dana konferencije  "Prirodni kapital" - Da li države postaju siromašnije uprkos iluziji ekonomskog rasta? i "Nadzor", a predviđena je i diskusija o Protokolu zakonodavaca. Za treći dan samita planirane su teme "Prihvatanje nacionalnih zakona" i "Zakonodavstvo" a bit će usmjerene na razmjenu najboljih zakonodavnih praksi.

Inače, temeljni ciljevi Svjetskog samita zakonodavaca, na kojem će učestvovati predstavnici 66 parlamenata iz cijelog svijeta, su nadzor, odnosno prepoznavanje uloge zakonodavaca u nadgledanju i provjeravanju rada vlada, te zakonodavstvo - prepoznavanje uloge zakonodavaca u izradi i donošenju zakona. Kako je najavljeno na ovom skupu će biti donesena platforma za unapređenje i razmjenu najboljih zakonodavnih praksi, kao i za promovisanje mehanizma unutar međunarodnih procesa pomoću kojih će se moći prepoznati nacionalno zakonodavstvo. Treći cilj je prirodni kapital i uloga parlamentaraca u mnogim državama prilikom usvajanja budžeta i državnih računa. Na osnovu ovih ciljeva, planirano je usvajanje Protokola zakonodavaca Rio+20.

Parlamentranu skupštinu Bosne i Hercegovine na ovom velikom skupu predstavljat će Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i dr. Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću