MENI
6.6.2012

Održana tematska sjednica „Položaj Romkinja u zakonima, politikama i praksi, prezentacija izvještaja NVO „Prava za sve“ i „ICVA“ o nasilju nad Romkinjama u porodici“


Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uz podršku Misije OSCE u BiH, danas je organizirala tematsku sjednicu pod nazivom „Položaj Romkinja u zakonima, politikama i praksi, prezentacija izvještaja NVO „Prava za sve“ i „ICVA“ o nasilju nad Romkinjama u porodici“.
Cilj održavanja je bio da se ukaže na položaj pripadnica ove nacionalne manjine i problemima sa kojima se susreću, kao i ulogom institucija u ovoj oblasti.
 
Učesnici su iznijeli niz preporuka kako bi se stanje o ovoj oblasti moglo poboljšati, s posebnim naglaskom na poštivanje propisa od strane institucija koje ih provode, kao i na uključivanje predstavnica ove nacionalne manjine u procese izrade strategija i nacionalnih akcionih planova s ciljem poboljšanja njihovog položaja u bosanskohercegovačkom društvu.

Zaključeno je da je problem otklanjanja posljedica diskriminacije prema pripadnicima ove populacije dugotrajan proces i zato je nužna koordinirana aktivnost institucija na svim nivoima vlasti, nevladinih organizacija, kao i pomoć međunarodnih organizacija.
Također, odlučeno je da će Komisija za ravnopravnost spolova na sljedećoj sjednici razmatrati izvještaj sa današnjeg skupa, te usvojiti određene preporuke kojima će se od odgovornih zahtijevati provođenje aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja Romkinja u našem društvu.

Pored članova Komisije, učesnici su bili i predstavnici entitetskih komisija za ravnopravnost spolova i ljudska prava, gender institucionalnih mehanizama, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavnici Vijeća nacionalnih manjina u PSBiH, Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i predstavnici međunarodnih organizacija OSCE, UN Women i UNDP. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću