MENI
5.6.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH


Na održanoj 15. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, razmatrane su Informacija o ključnim sigurnosnim izazovima u BiH u 2011. godini, Analiza stepenа implementiranja Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za borbu protiv terorizma, kao i Analiza stepena primjene Akcionog plana za provođenje Strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala.
Nakon razmatranja, usvojeni su sljedeći zaključci, koji se predlažu Predstavničkom domu PSBiH da ih usvoji: „Predstavnički dom PSBiH razmatrat će Informaciju o ključnim sigurnosnim izazovima u BiH, nakon što Predsjedništvo BiH usvoji revidirani dokument „Sigurnosna politika BiH“ i „Predstavnički dom PSBiH vraća Ministarstvu sigurnosti BiH Analizu stepena primjene Akcionog plana za provođenje Strategije BiH za borbu protiv terorizma i Analizu stepena primjene Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala, jer ovi materijali nisu razmatrani i usvojeni na sjednici Vijeća ministara BiH, te se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da, nakon što ih usvoji Vijeće ministara BiH, navedene materijale ponovno dostavi na razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH.

U vezi s Informacijom o stanju kriminaliteta u Bosni i Hercegovini u 2011. godini, konstatirano je da Informacija predstavlja samo jedan aspekt informacije o stanju sigurnosti u BiH u 2011. godini i odnosi se na statističke podatke o počinjenim krivičnim djelima. U skladu s tim, donesen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da, u što kraćem roku, izradi Informaciju o stanju sigurnosti BiH u 2011. godini te je, nakon što je usvoji Vijeće ministara BiH, dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.
Razmatrana je Informacija o postupku produženja profesionalne vojne službe pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Primljeni su k znanju sljedeći materijali: Informacija o posjeti Parlamentu i Ministarstvu odbrane Republike Austrije i Generalnom sekretarijatu OSCE-a u Beču, Informacija o održanoj Konferenciji o temi: „Rodna pitanja u reformi sektora sigurnosti“, Informacija o sastanku rukovodstva Zajedničke komisije sa brigadnim generalom u penziji Victorom von Wilckenom, rukovodiocem Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH, Informacija o održanoj Konferenciji Američko-Jadranske povelje (A-5) na temu: „Uloga parlamenata u informiranju javnosti u svezi NATO integracija“, Izvještaj sa službenog puta iz Bukurešta od 13. do 15. marta 2012. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću