MENI
5.6.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na danas održanoj 23. sjednici, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH nije utvrdila usklađenost sa pravnim sistemom Bosne i Hercegovine Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači poslanici Nermina Zaimović Uzunović i Niko Lozančić, zbog neusklađenosti sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Komisija je usvojila Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2011., čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH, Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2011. čiji je podnosilac Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH čiji je
podnosilac Ministarstvo pravde BiH, uz zaključak kojim se Predstavničkom domu predlaže usvajanje navedenih izvještaja.
K' znanju je primljen i Predstavničkom domu na dalju raspravu i odlučivanje proslijeđen Izvještaj o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u 2011., čiji je podnosilac Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ustavnopravna komisije je podržala Zahtjev Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, uz zaključak da Komisija ostaje na pozicijama Zakona koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH, dok nije podržan Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.
Utvrđeno je da je poslanička Inicijativa Nermine Ćemalović podnesena u skladu sa Poslovnikom i Komisija je Inicijativu proslijedila Predstavničkom domu na dalju raspravu i odlučivanje. Ovom Inicijativom se traži da se u Parlamentarnoj skupštini BiH formira ad hoc komisija koja bi sa Ministarstvom civilnih poslova BiH i ministarstvima zdravstva oba entiteta i Brčko Distrikta u BiH, u što kraćem roku, sagledala mogućnosti pripreme Prijedloga zakona o transplantaciji i osnivanju donorske mreže u BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Zahtjevu za autentično tumačenje člana 17. Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije, uz zaključke da ovo pitanje treba riješiti kroz izmjene i dopune zakona, pri čemu do naredne sjednice Komisije treba pripremiti pisani materijal o koracima koji trebaju biti preduzeti kako bi se riješio navedeni problem.
Prihvaćen je Poziv za učešće na 2. međunarodnoj konferenciji ustavnopravnih komisija u Njemačkoj i 3. tematskoj konferenciji sektora pravde. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću