MENI
4.6.2012

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ismeta Dervoz učestvovala na sastanku Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju PSVE-a


Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), Ismeta Dervoz učestvovala je danas u radu Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju PSVE-a, koji je održan u Parizu.
Na inicijativu gospođe Dervoz, s ciljem detaljnijeg razumijevanja sadržaja, promijenjen je naziv Izvještaja gospođe Athine Kyriakidou u vezi višeslojne diskriminacije žena u Evropi u svjetlu borbe za jednake mogućnosti u zemljama u kojima su muslimani u manjini.

Također, na sastanku je predstavljen i Preliminarni izvještaj o ulozi nevladinog sektora u borbi protiv netolerancije, rasizma i ksenofobije, kao i Prijedlog deklaracije o urgentnosti potrebe donošenja zakona koji bi spriječili zabrinjavajući rast seksualnog uznemiravanja u Francuskoj. U vezi s tim, istaknut je značaj ratificiranja Konvencije Vijeća Evrope iz Istanbula pod nazivom „Preventiva i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici“.

Učesnici su razmijenili mišljenja i o zabrinjavajućoj pojavi rasta inženjeringa, odabira spola nerođene djece u brojnim zemljama Evrope, te pokrenuli inicijativu za izradu izvještaja o ulozi zakonodavaca u prevenciji rastućeg problema rasizma, nasilja nad djecom, kao i Romima u porodici i društvu.
Prisutnima su prezentirani i prioriteti šestomjesečnog predsjedavanja Albanije u Komitetu ministara Vijeća Evrope pod motom „Ujedinjeni u različitostima“, kao i Memorandum o pravima lezbijske, gay i transseksualne populacije (LGBTs). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću