MENI
24.5.2012

Okončana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH


Na danas okončanoj 28. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku je usvojen Zakon o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Sa amandmanima je usvojen Zakon o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2012., čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da iznađe mogućnost lociranja iznosa od 200.000,00 KM na poziciju 614300 „Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda EU-FP7“.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač poslanica Ismeta Dervoz i u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je vraćen Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku zbog dostavljanja Mišljenja.

Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine za period od 14. 9. 2010. do 31. 12. 2011.

Usvojeni su zaključci kojim Predstavnički dom PSBiH traži od Suda BiH da, u skladu sa nadležnostima Nezavisne komisije definiranim u članu 48. Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, omogući njen nesmetan rad i komunikaciju sa pritvorenicima u KPZ „Kula“, kao i pregled prostorija u kojima su pritvorenici smješteni, te o tim nalazima upozna nadležne institucije. S obzirom da Ministarstvo pravde BiH ima zakonsku nadležnost inspekcijskog nadzora nad radom sudske uprave (čl. 130 Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera – Službeni glasnik br. 12/10), Predstavnički dom traži od Ministarstva pravde da dostavi Izvještaj o obavljenom posljednjem inspekcijskom nadzoru. Usvojen je i zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH traži da hitno imenuju člana u Komitet Vijeća Evrope za sprječavanje torture.

K' znanju je primljena Informacijа o procesu programiranja Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Komponenta I za Bosnu i Hercegovinu za 2012. i 2013. i zaključak kojim se obavezuju sve institucije koje su uključene u proces programiranja Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Komponenta I za BiH za 2012., i 2013.g. da ulože dodatne napore kako bi bili usaglašeni i preostali projektni prijedlozi, te formulirani projekti predati do određenog roka.

Također su usvojeni zaključci kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da obezbjedi uspostavu propisane strukture i funkcije neophodne za uspostavu i funkcionisanje DIS-a, a u skladu sa Okvirnim sporazumom između BiH i Komisije Evropskih zajednica o pravilima saradnje koja se odnose na finansijsku pomoć EZ u okviru implementacije pomoći putem IPA koji je BiH potpisala 20.02.2008.g. Vijeće ministara BiH će obavjestiti PSBiH o eventualnim razlozima i institucijama koje opstruiraju implementaciju navedenog Okvirnog sporazuma.

U vezi Informacije o stanju i problemima u funkcioniranju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, s prijedlozima za poboljšanje stanja u ovoj oblasti, su usvojeni zaključci: „Predstavnički dom PSBiH prihvata informaciju o stanju i problemima u funkcioniranju Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Zadužuje se Vijeće ministara BiH i Agencija da poduzmu sve neophodne aktivnosti kako bi se Agencija stavila u punu funkciju i kako bi se ispunili ciljevi postavljeni u Strategiji za borbu protiv korupcije (2009.-2014.) i proveo pripadajući Akcioni plan. Zadužuje se Komisija za izbor i praćenje rada Agencije da svakih šest mjeseci, a po potrebi i u kraćem roku, izvještava Predstavnički dom o napretku u radu Agencije.“

Usvojena je modificirana Inicijativa poslanika Senada Šepića koja glasi: „Predlažem da se u što kraćem roku, najkasnije u junu 2012. godine, pripremi i održi posebna – tematska sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH pod nazivom: Aktuelna pozicija BiH na evropskom putu – ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ispunjavanju pretpostavki za podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.“

Istražnoj komisiji Predstavničkog doma za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava je mandat produžen do 15.07.2012.g.

Za narednu sjednicu je odgođena rasprava o Analizi provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, dok Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2011., nije primljena k' znanju.

Na današnjoj sjednici je data saglasnost za ratificiranje jednog Sporazuma i Amandmana na Sporazum za izvršenje projekta Vjetropark Mesihovina (prilog). (kraj)


Prilog:

Na sjednici Predstavničkog doma je data saglasnost za ratificiranje:
  1. Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske;
  2. Amandmana na Sporazum od 15.12.2011. u vezi sa Sporazumom o zajmu i projektu od 23.2.2010. za 71.000.000,00 eura između KfW, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa Federalno ministarstvo finansija, i Javnog preduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar (EP HZHB) (agencija za izvršenje projekta) – Vjetropark Mesihovina. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću