MENI
24.5.2012

Članovi Kolegija Predstavničkog doma susreli se sa Komisijom za nacionalnu sigurnost Velike narodne skupštine Republike Turske


Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dr. Božo Ljubić i dr. Denis Bećirović razgovarali su danas sa predstavnicima Komisije za nacionalnu sigurnost Republike Turske u kojoj su bili Alpaslan Kavaklioglu, Gulay Samanci, Ali Turan, Mehmet Siyam Kesimoglu i Mehmed Erdogan.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Božo Ljubić je tokom susreta zahvalio na naporima koje Republika Turska ulaže u stabilnost Balkana, naglasivši da je podrška ove države uvijek dobrodošla i važna. „Postoji još prostora da se dobri politički odnosi prebace i na oblast unaprjeđenja ekonomske saradnje“, rekao je on.

Dr. Bećirović je saradnju naše dvije zemlje ocijenio uspješnom, napomenuvši da je ona svakim danom sve bolja. „Između BiH i R Turske postoje političke, duhovne, historijske i sve više ekonomske veze“, rekao je on, podsjetivši da oko 4 miliona državljana Turske vodi porijeklo iz BiH.
„Pri tom je važno“, naglasio je dr. Bećirović, „da Republika Turska uvažava suverenitet BiH i činjenicu da u njoj žive tri naroda.“

Izrazivši zahvalnost na podršci R Turske za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, dr. Bećirović je rekao da će ulazak naše zemlje u NATO predstavljati veliku prekretnicu i pozitivan događaj. „Pokušati ćemo u Sarajevu 2014.g. na stogodišnjicu Prvog svjetskog rata učiniti da ovaj grad bude mjesto iz koje će se najaviti stoljeće mira“, istako je on. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću